13. 3. 2017

Praktické rady pre gazdinky

Bez zbytocnej aromy - ak nechcete, aby vam v kuchyni rozvoniavali vsetky jedla a potraviny, ktore prave varite, staci ak date do hrnca s vriacou vodou 4-5 klincekov. Vona tohto vianocneho korenia sa rozvinie po celej kuchyni a prehlusi vsetky pachy.
Cela ryba - ak si zelate prekvapit hosti krasne naservirovanym jedlom, skuste to s rybou. Ak ju chcete upiect v celku, aby jej nepraskla tenka koza, z kazdej strany ju jemne narezte ostrym nozom.
Horka omacka - ak vasa kuracia omacka chuti horko, asi ste mierne pripiekli korenie. Skaramelizujte trochu cukru na panvici, pridajte stavu z pomaranca a trochu cerveneho vina. Zmes kratko povarte a zmiesajte s omackou.
Tekvicova polievka - aby ste mali este jemnejsie pyre na polievku, vyslahajte uvarenu tekvicu metlickou na sneh. Vlakna z tekvice sa vam zachytia na metlicke a vasa polievka bude jemna ako nikdy predtym.
Odlozte si maslo - maslo, ktore odlozite do chladnicky zabalene v povodnom obale alebo v miske na maslo, vydrzi dlhsie cerstve. AK ho vsak nezakryjete, rychlo do seba naberie chut ostatnych potravin. Zlto sfarbeny povrch signalizuje, ze ste ho az pridlho skladovali. V takompripade zotrite vrchnu vrstvu a maslo pouzite na pecenie alebo varenie.
Vymastite plechy - kratko pred vymastenim ohrejte plech alebo formu na pecenie v predhriatej rure. Potom lahko rozotriete tenku vrstvu oleja ci masti. Uvidite, je to ovela jednoduchsie a dokonca aj zdravsie.
Poduste masove rolady - chcete mat jemne a stavnate rolady? Ak ano, postupujte takto: Rolady najskor oprazte na horucom oleji, potom ich zalejte horucou vodou a zakryte duste v predhriatej rure. Hovadzie rolady sa musia dusit najmenej 1 a pol hodiny.
Pripravte si lacne kura - ked potrebujete na svoj recept kuracie kusky, stiahnite po nozniciach. Cele kur anajskor prerezte na polovicu a potom noznicami rozstvrtte. Cele kura sa pecie hodinu, stvrtky len 25 minut. Dokonca mozete aj usetrtit: cele kura je asi o 20% lacnejsie nez kuracie casti.

Žiadne komentáre: