22. 3. 2017

Potápky-recept

25 dag hladkej muky, 15 dag tuku, 4-5 lyzic mlieka, zrnka cukru do kvasku, 2,5 dag drozdia
Z mlieka, drozdia, cukru a trosky muku pripravime zahusteny kvasok. Ked vykysne, pridame ho do muky, do ktorej sme rozdrobili stuzeny tuk. Vypracujeme tuhe cesto, sformujeme do tvaru bochnika a ponorime na jeden a pol hodiny do studenej vody. Potom ho vyberieme, osusime cistou utierkou, rozvalkame na pomucenej doske na tenky plat. Vykrajujeme z neho rozlicne tvary alebo kolieska, pripadne ho rozkrajame ozdobnym radielkom na tycinky. Pecivo potrieme rozslahanym vajcom, posypeme hrubsou solou a rascou. Upecieme v dobre vyhriatej rure. Nakoniec predsa nieco sladkeho a bude to skladany kolac.

Žiadne komentáre: