6. 3. 2017

Makový nákyp s ovocnou omáčkou

3 vajicka, 70 g masla, 50 g praskoveho cukru, 50 g bieleho peciva nakrajaneho na kocky, balicek vanilkoveho cukru, stipku soli, stamperlik rumu, 90 g mleteho maku, maslo a struhanku na vymastenie a vysypanie formy
Omacka: 250 g drobneho mrazeneho ovocia, 100 g praskoveho cukru, stava z citrona
Ovocie rozmrazime. Nakrajane pecivo dame do misy, zalejeme vinom a premiesame. Maslo dopenista vymiesame s vanilkovym cukrom, stipkou soli a rumom, postupne za staleho slahania pridavame zltky a dopenista vyslahame. Bielky vyslahame s praskovym cukrom na tuhy sneh, spolu s pecivom a makom vmiesame do masla. Jednu velku formu alebo niekolko mensich ohnovzdornych formiciek vymastime maslom a vysypeme struhankou. Naplnime makovym cestom a vo vodnom kupeli - vo velkom hrnci dame zovriet vodu - varime na minime  20 minut. Zatial pripravime omacku: polovicu rozmrazeneho ovocia zmiesame s praskovym cukrom a nechame prevriet. Pomixujeme a zmiesame zvysnym ovocnim, nakoniec zjemnime citronovou stavou a premiesame. Hotovy makovy nakyp opatrne vyklopime, podavame s ovocnou omackou.

Žiadne komentáre: