25. 3. 2017

Domáca jahodová zmrzlina podľa Nigelly

500 g jahôd, 2-3 lyžice cukru (podľa chuti)
Na žĺtkový krém:10 žĺtkov, 175 g cukru, 250 g smotany, šťava z polovice citrónu
Jahody nahrubo nakrájame a posypeme niekoľkými lyžicami cukru a rozmixujeme. Neurobíme z nich hladkú tekutinu, ale skôr kašu s malými kúskami. Žĺtkov sa zdá byť veľa, ale robíme poriadnu hromadu zmrzliny. Žĺtky zmiešame v inom hrnčeku s cukrom a primiešame smotanu. Hrnček postavíme na mierny oheň alebo lepšie nad vriacu vodu alebo do vodného kúpeľa a za neustáleho miešania opatrne zmes prehrejeme. Stále miešame, až zmes zhustne (len mierne) na žĺtkový krém. Keď krém vychladne, vmiešame rozmixované jahody a ešte nezabudneme pridať šťavu z polovice citrónu. Všetky chute naraz zosilnejú a chutí to naraz úplne inak, lepšie. Zmes nalejeme do plastovej krabice a vložíme do mraziaku, ešte v priebehu ochladzovania dvakrát premiešame .

Žiadne komentáre: