11. 3. 2017

Croisanty

600 g hladkej múky, 1/2 l mlieka, 150 g droždia, 10 g soli, 30 g masla, 2 vajcia, 60 g práškového cukru
Tuková kocka: 400 g masla a trocha hladkej múky.
V mise rozmiešame droždie s trochou vlažného mlieka (nerobíme kvások), pridáme hladkú múku, soľ, mäkké maslo, cukor, vajcia. Všetko dobre premiesime a pridáme podľa potreby mlieko. Cesto má mať tuhšiu konzistenciu. Vypracujeme tukovú kocku. Cesto vyvaľkáme do obdĺžnika, tukovú kocku položíme doprostred a preložíme cez ňu cesto. Potom ho rozvaľkáme na obdĺžnik a preložíme na 3x. Tento postup zopakujeme 3x. Po poslednom preložení necháme 1 hodinu odpočinúť v chladničke. Náplň môžeme použiť sladkú  (čokoláda), alebo slanú (oravská slaninka). Cesto vyvaľkáme na hrúbku 2,5 až 3 mm a vykrojíme z neho väčšie trojuholníky. Do stredu položíme náplň a zrolujeme na croasanty. Dáme na plech, ktorý sme vystlali papierom na pečenie. Necháme podkysnúť a potrieme rozšľahaným vajíčkom. Pečieme pri teplote 220 °C až 230 ° C asi 10 minút.

Žiadne komentáre: