22. 3. 2017

Bobaľky s makom

Cesto: 1 kg múka polohrubá, 6 dl mlieko, 1vajce, 50 g smetol,
kvások: mlieko, cukor, soľ, droždie
posýpka:mak, maslo, cukor
Z droždia, trocha mlieka soli a cukru urobíme kvások a necháme vykysnúť. Vykysnutý kvások pridáme do surovín na cesto, vypracujeme a necháme vykysnúť. Hotové cesto pokrájame na malé bochníčky, z ktorých urobíme valčeky asi 1 cm hrubé a pokrájame ich na 1 cm kúsky. Tie dáme na plech a vo vyhriatej rúre upečieme do zlata. Takto upečené bobaľky necháme vychladnúť a pred podávaním ich uvaríme v mierne osolenej vode. Na uvarené bobaľky nasypeme mak zmiešaný s cukrom a zalejeme prepraženým maslom. Bobaľky sa možu pripraviť aj skôr (aj týždeň) a môžu sa nechať stvrdnúť. Pri varení zmäknú.

Žiadne komentáre: