25. 3. 2017

Bezpečná zmrzlina

Na 1 l zmrzliny : 250ml šľahačky, 250ml plnotučného, homogenizovaného mlieka, 5 žĺtkov, 50ml kryštálového cukru, štipka soli, 250g na drobno posekanej mliečnej čokolády, 1 vanilkový cukor, 120ml olúpaných, na sucho opražených, posekaných mandlí (nemusí byť)
V kastróliku priviesť mlieko a šľahačku do varu. V mise našľahať žĺtky, cukor, vanilkový cukor a soľ. Po malých troškách zašľahávať dovnútra horúce mlieko so šľahačkou. Naliať do čistého kastróliku postaveného na veľmi malom ohni a zmes zahrievať do varu. Variť, až zmes trochu zhustne (dosiahne 82 °C). Ihneď precediť zmes do ohňovzdornej misky, do ktorej sme dali čokoládu. Miešať, pokiaľ sa čokoláda nerozpustí. Posadiť misku do nádoby s ľadom a miešať všetko, až sa zmes schladí. Na noc vložiť do chladničky.
Druhý deň zmes bude veľmi hustá. Zamiešať zmes, vložiť do zmrzlinového strojčeka a postupovať podľa pokynov výrobcu. Ak nemáme strojček, potom zmes našľahať elektrickým šľahačom a vložiť do mraziaku. Behom mrazenia ju môžeme ešte raz našľahať a pridať do nej mandle, ak chcete.

Žiadne komentáre: