26. 9. 2011

Kysla kapusta-vzacny liek.

Najcennejším pokladom kapusty sú látky, ktoré prispievajú k prevencii vzniku rakoviny. Pravidelná konzumácia potláča rast predrakovinových polypov v hrubom čreve. Navyše u žien kapusta urýchľuje metabolizmus estrogénu, čím prispieva k ochrane pred nádormi prsníka a vaječníkov. Kapusta čistí krv a mení metabolizmus buniek, čo omladzuje a zvláčňuje pleť, vyrovnáva vrásky. Pomáha pri chudokrvnosti, pľúcnych chorobách, reumatizme, ateroskleróze. Chrúmanie kapusty je veľmi užitočné aj pri problémoch s obličkami, pretože pomáha pri vylučovaní odpadových látok. Obsahuje aj takzvaný vitamín U, ktorý je účinný proti žalúdkovým a dvanástnikovým vredom. Kyslá kapusta vďačí za svoju chuť bakteriálnemu kvaseniu. Užitočné mikroorganizmy, ktoré pri ňom vznikajú, uľahčujú trávenie, vstrebávanie živín a priaznivo pôsobia na činnosť čriev. Ak trpíte pečeňovou chorobou, napríklad zväčšenou pečeňou, začínajúcou cirhózou alebo žltačkou, pomáha, ak si pred každým slaným jedlom dáte trochu kyslej kapusty. Aby zostali všetky živiny zachované, treba s kapustou zaobchádzať šetrne. V surovom stave je vynikajúcim zdrojom vitamínu C, vo varenej kapuste z neho zostane len polovica.

Žiadne komentáre: