24. 9. 2011

Fritované chrumkavé kurča

kurča 1500 g ,2 čajové lyžičky sladového octu, 150 ml bieleho octu, fritovací olej, 40 g sladového cukru, pol čajovej lyžičky korenia piatich vôní, čajová lyžička soli.

Kurča umyjeme a zavesíme ho na hák, aby odkvapkalo a oschlo. Koža oschne rýchlo. Polejeme ho 5 krát vriacou vodou, aby sa koža čiastočne uvarila. To spôsobí, že bude pri fritovaní krehká. Vnútornú dutinu kurčaťa dobre vytrieme soľou a mletým korením piatich vôní.
Sladový cukor s octami rozpustíme v panvici na miernom plameni. Touto zmesou kurča niekoľkokrát polejeme a roztok necháme stekať do pekáča. Kurča necháme asi 1,5 hodiny visieť a oschnúť, až je koža hladká a lesklá. Rozohrejeme fritovací olej a kurča fritujeme asi 10 minút. Horúci olej naň priebežne nalievame naberačkou, až kurča získa tmavohnedý odtieň. (Koža sa ľahko nadúva.) Pražíme ho ďalšie asi 4 minúty a potom vyberieme z oleja. Necháme ho odkvapkať na obrúsku, nakrájame na malé kúsky a podávame so zálevom.

Žiadne komentáre: