29. 9. 2011

Kurča po yorkshirsky plnené sušenými slivkami

1800 g kurčaťa s pečeňou, 300 ml polosuchého bieleho vína, 2 mrkvy, cibuľa, 2 strúčiky cesnaku, 1500 ml kuracieho vývaru (alebo vody), 2 klinčeky, 2 vetvičky tymianu, 10 vetvičiek petržlenu, bobkový list, čajová lyžička celého čierneho korenia, mleté čierne korenie, soľ
plnka: 250 g vykôstkovaných sušených sliviek, 125 g masla, 10 plátkov toastového chleba,  menšia cibuľa, 125 ml kuracieho vývaru, citrón, viazanička čerstvej petržlenovej vňate.
omáčka velouté: 75 g masla, 175 ml šľahačky, 45 g múky, citrónová šťava

Sušené slivky dáme do misy a zalejeme horúcou vodou. Namočené ich necháme asi 1 hodinu, potom 8 až 12 necháme na plnenie, ostatné nasekáme. V malej panvici rozpálime maslo, pridáme nasekanú cibuľu a necháme speniť. Vmiešame nasekanú pečeň a opražíme 1 až 2 minúty. Potom ju preložíme do misy. Do misy nasypeme strúhanku (pripravená z toastového chleba), nasekané sušené slivky, petržlen a citrónovú kôru. Primiešame kurací vývar, citrónovú šťavu a roztopené maslo. Všetko dobre osolíme a okoreníme.Kurča vložíme do rajnice. Pridáme mrkvu nakrájanú na štvrtiny a viazaničku byliniek. Klinčeky napicháme do celej cibule a spolu s cesnakom i zrnkami korenia pridáme ku kurčaťu. Zalejeme bielym vínom a vodou alebo vývarom, trochu osolíme a varíme 1 hodinu a 30 minút. Keď je kurča uvarené, vyberieme ho z rajnice, zabalíme do alobalu a vývar odložíme na prípravu omáčky. Vybrané slivky naplníme plnkou. Zapekaciu misku vymastíme maslom a dáme do nej plnku. Na plnku položíme plnené slivky, prikryjeme alobalom a pečieme asi 30 až 40 minút.
Omáčka velouté: Precedíme vývar. V panvici roztopíme maslo a vsypeme múku. Pražíme 1 až 2 minúty. Prilejeme vývar, smotanu a varíme 2 minúty. Odstavíme, primiešame citrónovú šťavu, ochutíme.
Plnku nakrájame, kurča rozporcujeme a upravíme na taniere. Zalejeme ho omáčkou, vedľa neho položíme plnku a plnené slivky. Zvyšok omáčky podávame zvlášť. Ako farebný doplnok jedla poslúžia rezance nakrájanej mrkvy.

Žiadne komentáre: