24. 9. 2011

Dusené kurča po brunšvicky

1500 g kurčaťa, 500 g údenej krkovičky (alebo údeného kolena), 200 g čerstvej (alebo mrazenej) kukurice, 250 g vylúpaného čerstvého (alebo mrazeného) bôbu, 375 g paradajok, 375 g zemiakov, 1500 ml vody, cibuľa, viazanička byliniek, 3 zelerové vňate, lyžica tmavého hnedého cukru, lyžica sušenej štipľavej papriky, mleté čierne korenie, soľ.

Kurča rozdelíme na 6 porcií. Dáme ho do panvice spolu s údeným kolenom a zalejeme vodou. Pridáme cukor i bylinky a varíme asi hodinu domäkka. Kurča vyberieme.Kurací vývar necháme v rajnici znova zovrieť, pridáme nasekanú cibuľu, zeler, nadrobno nasekané paradajky, bôb a varíme asi 20 až 30 minút, kým bôb nezmäkne. Pridáme kukuricu a varíme 10 minút.Potom pridáme uvarené a cez sitko roztlačené zemiaky, štipľavú červenú papriku a dusíme ďalších 15 minút. Koleno vyberieme z panvice. Vidličkou i nožom oddelíme mäso od kosti, kožu odstránime. Dáme späť do panvice mäso i kurča. Omáčka by mala byť hustá. Ak je lepkavá, prilejeme trochu vody.K dusenému kurčaťu podávame chlieb.

Žiadne komentáre: