29. 9. 2011

Kurča na červenom víne

2000 g kurčaťa, 120 g slaniny, 15 g masla, 250 g šampiňónov, 18 až 20 malých cibúľ, strúčik cesnaku, 2 šalotky, 500 ml kuracieho vývaru (alebo vody), lyžica rastlinného oleja, 3 lyžice múky, bylinky (tymian, petržlenová vňať, bobkový list), mleté čierne korenie, soľ.
marináda: 380 ml červeného burgundského vína, mrkva, 2 lyžice olivového oleja, cibuľa, strúčik cesnaku, zelerová vňať, 6 zrniek čierneho korenia

Do panvice dáme nakrájanú cibuľu, zeler, mrkvu, strúčik cesnaku a zrnká korenia. Prelejeme červeným vínom a necháme zovrieť. Varíme 5 minút a dáme vychladnúť. Kurča rozdelíme na 8 porcií. Jednotlivé porcie dáme do misy, prelejeme ich vychladnutou marinádou a pokropíme olivovým olejom. Misu zakryjeme mikroténom a mäso necháme 12 až 18 hodín marinovať v chladničke (občas ho obrátime).Mäso vyberieme z marinády a osušíme ho kuchynským papierom. Marinádu precedíme. Zeleninu a zliatu tekutinu si necháme.V panvici rozpálime olej s maslom, pridáme slaninu nakrájanú na plátky a opekáme, potom ju vyberieme. Porcie kurčaťa dáme do panvice, opekáme ich z oboch strán, potom ich tiež vyberieme.Do misky dáme očistené malé cibule, prelejeme ich horúcou vodou a necháme 2 minúty stáť. Potom ich vyberieme a olúpeme. Do panvice, v ktorej sme opekali kurča dáme malé cibule, urestujeme ich dozlata a vyberieme. Potom tam vložíme šampiňóny, dusíme ich 2 až 3 minúty domäkka a tiež vyberieme.Všetok tuk z panvice okrem asi 2 lyžíc zlejeme a na zvyšok dáme zeleninu z marinády. Dusíme 5 minút domäkka, poprášime múkou a dusíme 2 minúty. Zmiešame marinádu s kuracím vývarom, pridáme nasekaný cesnak, šalotku, soľ, korenie a bylinky. Do panvice vložíme porcie kurčaťa a dusíme domäkka asi 45 až 60 minút. Potom mäso preložíme na tanier. Omáčku nalejeme do misy.Panvicu vytrieme kuchynským papierom, vložíme do nej malé cibule. Cez sito na ne prelejeme omáčku. Zeleninu v site prepasírujeme. Varíme 5 až 10 minút. Pridáme šampiňóny a necháme 2 až 3 minúty dusiť. Do omáčky vložíme porcie kurčaťa so slaninou a 3 až 4 minúty prehrievame.Porcie kurčaťa upravíme na tanieri a prelejeme ich omáčkou.Podávame s varenými zemiakmi alebo so zemiakmi pečenými na masle.

Žiadne komentáre: