23. 9. 2011

Anízovo - citrónové kurča

väčšie kurča, 3 lyžice masla, 2 čajové lyžičky celého anízu, 2 až 3 čajové lyžičky cukru, pór, 500 g malých zemiakov, viazanička petržlenovej vňate (sušená), 20 g vykôstkovaných tmavých olív, 1 citrón, šťava z jedného citróna, 250 ml hydinového vývaru (instant), mleté čierne korenie, soľ.

Kurča umyjeme, osušíme a rozrežeme na 8 častí (4 porcie). Posypeme soľou a korením. Na panvici rozpustíme 2 lyžice masla a kurča na ňom po častiach opečieme a odložíme na teplé miesto. Výpek rozriedime šťavou z citróna, pridáme cukor, aníz a za stáleho miešania krátko povaríme. Prilejeme hydinový vývar a niekoľkokrát necháme prevrieť. Potom očistíme zemiaky a prerežeme ich na štvrťky. Opečieme ich na zvyšnom masle a posolíme. Očistený pór nakrájame na malé kolieska. Zemiaky dáme do jenského skla a primiešame olivy a pór. Navrch položíme kurča a zalejeme hydinovým vývarom. Citrón olúpeme, umyjeme, rozdelíme na mesiačiky a vložíme medzi kúsky kuraťa. Pečieme prikryté v predhriatej rúre pri teplote 200 oC 30 až 40 minút, posledných 15 minút pečieme odokryté. Podávame posypané nakrájanou petrželenovou vňaťou.

Žiadne komentáre: