29. 9. 2011

Kurča podľa Požarského

4200 g vykostených kuracích pŕs, vajce, 45 ml šľahačky, 125 ml mlieka, 6 žemlí v celkovej váhe 250 g, 30 g múky, olej na opekanie, mletý muškátový oriešok, mleté čierne korenie, soľ
omáčka z paradajok: 500 g paradajok, 125 g šampiňónov, menšia cibuľa, strúčik cesnaku, 2 lyžice rastlinného oleja, lyžica paradajkového pretlaku, bylinky (tymian, petržlenová vňať, bobkový list), cukor

4 žemle nakrájame na kocky. Ostatné rozlámeme a dáme do misky. Na rozlámané žemle nalejeme mlieko, necháme ich asi 5 minút namočené a potom ich vyžmýkame. Z pŕs odstránime šľachy, nakrájame na kusy, ktoré pomelieme v mlynčeku spolu s vyžmýkanými žemľami. Vareškou zapracujeme do zmesi šľahačku, pridáme muškátový oriešok, soľ a korenie. Navlhčenými rukami vytvarujeme zo zmesi 4 gule a zľahka ich sploštíme na fašírky, ktoré obalíme v múke a vo vajíčku. Fašírky obalíme žemľovými kockami a dáme na pol hodiny vychladnúť do chladničky. Rúru vyhrejeme na 190 oC. Vo fritovacom hrnci rozpálime olej. Dáme doň 2 fašírky a opražíme 2 až 3 minúty dohneda. Opražené fašírky vyberieme z oleja a dáme na plech. Pečieme v rúre asi 25 minút.
Omáčka z paradajok: Nakrájame paradajky, nasekáme cibuľu a cesnak, šampiňóny nakrájame na plátky. V hrnci rozpálime polovicu rastlinného oleja a vhodíme doň cibuľu, ktorú pražíme 2 až 3 minúty. Primiešame paradajky, paradajkový pretlak, cesnak bylinky, soľ, korenie a štipku cukru. Varíme 8 až 10 minút. Padajkovú zmes prepasírujeme cez sito do misy. Rajnicu vytrieme, zvyšok oleja rozpálime a šampiňóny na ňom podusíme domäkka. Vmiešame omáčku a dochutíme. Fašírky dáme na predhriate taniere a nalejeme okolo nich omáčku. Môžeme ich podávať s pohánkovou kašou.

Žiadne komentáre: