28. 9. 2011

Kuracie prsia so špenátovou plnkou

2 kuracie prsia s kožou a kosťami (asi 800 g), 500 g mrazeného špenátu, nátierkový syr (Lunex), 50 g strúhaného syra, cibuľa, strúčik cesnaku, 2 lyžice oleja, mleté čierne korenie, soľ.
omáčka: 4 paradajky (alebo 4 lyžice paradajkového pretlaku), cibuľa, lyžica oleja, 120 ml vody, cukor, mleté čierne korenie, soľ

Mäso umyjeme a osušíme. Rukami opatrne uvolníme kožu tak, aby vzniklo vrecko. Podľa potreby si pomôžeme ostrým nožom. Špenát dáme rozmraziť, cibuľu očistíme, nakrájame a opražíme na lyžici oleja. Pridáme špenát a dusíme.Cesnak očistíme a pretlačíme do špenátu. Udusený špenát dáme na sitko, vytlačíme z neho vodu a necháme vychladnúť. Nátierkový syr vyšľaháme elektrickým šľahačom, pridáme nastrúhaný syr, dochutíme soľou a korením. Prsia osolíme a plnku natlačíme pod kožu do pripraveného vrecka. Kuracie prsia vložíme kožou hore do vymastenej formy z jenského skla. Kožu potrieme zvyšným olejom a vo vyhriatej rúre pečieme asi 40 minút. Zatiaľ si pripravíme omáčku. Paradajky umyjeme, prerežeme a vyberieme jadrovník. Pevnú časť nakrájame na rezance, jadrovník na kocky. Cibuľu očistíme, nakrájame a opražíme na rozpálenom oleji. Pridáme paradajky. Upečené prsia vyberieme z rúry a dáme na teplé miesto. Výpek rozriedime vodou a prilejeme ku paradajkám. Všetko necháme vrieť asi 5 minút. Kuracie prsia nakrájame a podávame s varenými zemiakmi a omáčkou, prípadne s dusenou ryžou.

Žiadne komentáre: