10. 9. 2010

Kysnuté cesto

1 kg polohrubej múky, 0.6 l mlieka, kocka kvasníc, 3 polievkové lyžice bravčovej masti, cukor ( keď sladké viac cukru keď slané viac soli - podľa chuti ), soľ

Všetko dobre vymiešame a necháme kysnúť. Po vykysnutí môžeme piecť koláč, závin , alebo buchty, ktoré potrieme rozšľahaným vajíčkom  1, Plnka do slaných buchiet : z Nivy syra 2 ks syr Niva - ( balený ) nastrúhame, 150-200 g mäkkej salámy – šunky tiež nastrúhame, dochutíme podľa sezóny čerstvou zel. cibuľkou, resp pažitkou, resp. cesnakom - to podľa nálady a chutí, pridáme 1 resp. 2 kyslé smotany, resp. biely jogurt a plníme buchty. Táto pomázanka je veľmi dobrá aj na čierny chlieb  2. Buchtičky - kysnuté cesto rozdelíme na viac dielikov. Plnka- hera- trošku môžme nahriať, 3 ks vajec, soľ všetko rozmiešame Z každého dielika vyváľkame tenšie platky ( ako na závin ), ktoré potrieme 1. plnkou . Na to naukládame šunku, syr, resp. mäsová plnka a vyhráme sa s rôzným korením, a zvinieme závin. Potrieme vyjíčkom a pokrájame na trojuholníčky ( vrh posypeme sezamom, resp. rascou, resp. paprikou - fatázii sa medze nekladú ) a poukladáme na plech a dáme upiecť.

Žiadne komentáre: