11. 1. 2019

Zmrzlinový trpaslík

zmrzlinová naberačka čokoládovej zmrzliny., 2 zmrzlinové naberačky vanilkovej zmrzliny., banán., šľahačka., 2 cl kokosového likéru., čokoládová poleva., kokosová múčka., čokoládový posyp., zapichovacia ozdoba
Do stredu misky vyporcujeme striedavo zmrzliny. Na okraje dáme banán, ktorý sme predtým rozdelili na dve polovice. Dozdobíme šľahačkou a polejeme kokosovým likérom. Na záver prichutíme čokoládovou polevou, kokosovou múčkou a čokoládovým posypom. Na spestrenie môžeme použiť zapichovaciu ozdobu – palmu.

 

Horúca láska-recept na zmrzlinový pohár

zmrzlinová naberačka vanilkovej zmrzliny., zmrzlinová naberačka čokoládovej zmrzliny., zmrzlinová naberčka jahodovej zmrzliny., zmrzlinová naberačka capuccinovej zmrzliny., ovocie podľa sezóny., šľahačka., oblátky., jahodová poleva., orieškový posyp., zapichovacia ozdoba - dáždnik
Do vychladeného zmrzlinového pohára dáme všetky štyri druhy zmrzliny. Doplníme sezónnym ovocím. Ako dekoráciu použijeme šľahačku poliatu jahodovou polevou. Zmrzlinový pohár dozdobíme orieškovým posypom a oblátkami. Na zdobenie môžeme použiť zapichovaciu ozdobu – dáždnik.

 

Čokoládový bozk

2 zmrzlinové naberačky čokoládovej zmrzliny., oriešky a orechy., šľahačka., čkoládová poleva., trubičky
Do vychladeného zmrzlinového pohára vyporcujeme všetky časti zmrzliny, ktoré potom ozdobíme orechami a orieškami. Na vrch použijeme ako dekoráciu šľahačku poliatu čokoládovou polevou a posypanú takisto orieškami. Na dochutenie použijeme dve trubičky. Zmrzlinu môžeme uchovávať v mrazničke 2 mesiace.

 

Cmarový drink so zmrzlinou

200 g cmaru., 2 kolieska ananásu z plechovky., malý banán., lyžica cukru., vanilkový cukor., lyžica citrónovej šťavy., 4 lyžice malín., 250 ml malinovej zmrzliny., čerstvú mätu.,
Ananás s banánom v mixéri zľahka zmixujeme, pridáme cmar a dochutíme cukrom a vanilkovým cukrom. Do mixu pridáme roztlčené kocky ľadu, nalejeme do koktailových pohárov, pridáme do kopčeku zmrzliny a dozdobíme kúskami ovocia a lístkami mäty. 

 

Banana split

banán., 3 kopčeky zmrzliny., čokoládová poleva., šľahačka., mandľové lupienky
Do zmrzlinovej misy uložíme banán, ktorý sme predtým rozkrojili na polovicu. Na banán dáme kopček čokoládovej, banánovo-čokoládovej a vanilkovej zmrzliny. Dozdobíme šľahačkou, čokoládovou polevou a na záver posypeme mandľovými lupienkami.

Avokádová zmrzlina s ovocím

2 mäkké avokáda., šťava z 2 citrónov., 2 štamperlíky bieleho rumu (alebo ovocného destiláru)., 150 g práškového cukru., 125 g šľahačkovej smotany., 250 g bobuľového ovocia (maliny., jahody., ríbezle)
Avokáda ošúpeme, jadrá vyberieme a dužinu v ručnom šľahači rozdrvíme. Ak je ovocie veľmi mäkké, môžeme ho pomliaždiť aj vidličkou. Citrónovú šťavu, rum a 125 g cukru postupne šľahačom rozmiešame. Šľahačku vyšľaháme do tuha a vmiešame do avokádovej kaše. Zmesou naplníme hlbšiu misku a zarovnáme. Dáme na dve – tri hodiny do mrazničky. Medzitým umyjeme ovocie a očistíme, posypeme zvyšným cukrom a prikryté vložíme do chladničky odležať. Hotovú zmrzlinu nakrájame na kocky a upravíme aj s ovocím do vychladených pohárov.

 

Vianočný hrozienkový puding

3 krajce rozmrveného bieleho chleba., 170 ml kondenzovaného mlieka., 170 g strúhaného hovädzieho loja alebo vyškvarenej masti., 170 g hnedého cukru., rozšľahané vajce., KL jemne nstrúhanej pomarančovej kôry., 60 ml pomarančovej kôry., 60 ml pomarančovej šťavy alebo rumu., 375 g hrozienok., 180 g celých datlí bez jadier nahrubo posekaných., 125 g kandizovaného ovocia nakrájaného na kocky., 80 g posekaných vlašských orechov., 180 g hladkej múky., 1 ½ KL mletej škorice., ¾ KL sódy bicarbóny., ½ KL mletých klinčekov., ½ KL strúhaného muškátového kvetu alebo orieška., 60 ml rumu
Chlieb namočte na niekoľko minút do mlieka a mierne ho roztlačte. Primiešajte loj alebo vyškvarenú masť, cukor, vajce, pomarančovú kôru a šťavu. Potom pridajte hrozienka, datle, kandizované ovocie a orechy. Múku zmiešajte so škoricou, sódou bicarbónou, klinčekmi, muškátom a všetko dobre premiešajte s ovocnou zmesou. Hmotu naplňte do dobre vymastenej pudingovej formy a prikryte alobalom. Fóliu na okrajoch poriadne pritlačte. Formu položte na naparovací vejár do hlbokého hrnca a do výšky 2,5 cm nalejete vriacu vodu. Puding nechajte variť na miernom plameni vo vodnom kúpeli 2 ½ - 3 hodiny. Podľa potreby dolievajte vriacu vodu. Pred vyklopením nechajte puding vychladnúť a ihneď podávajte. Ak chcete, rozohrejte rum. Zapáľte ho zápalkou a polejte ním puding. Dobre zabalený hrozienkový puding môžete však uschovávať až dva týždne v chladničke. Na zohriatie ho zabaľte do alobalu, položte na plech a pečte pri 200 stupňov c asi 30 – 40 minút.

 

Vianočná bomba

80 g sušeného ovocia., ½ KL mletej škorice., ½ KL mletých klinčekov., ½ KL mletého muškátového orecha. 5 PL rumu., 3 celé vajíčka a 2 žĺtky., 60 g práškového cukru., 300 ml šľahačky., 15 g želatíny., nenaplnenú piškótovú roládu
V miske zmiešajte sušené ovocie a korenia, polejte dvoma PL rumu, prikryte a nechajte cez noc odstáť. Vajíčka a žĺtky šľahajte 5 minút do penista. Potom za stáleho šľahania postupne pridávajte cukor a šľahajte ďalších 5 minút. Do hmoty zamiešajte ovocie a tuhú šľahačku. Zvyšok rumu zohrejte pod bod varu, ponorte do neho želatínu a miešajte, kým sa nerozpustí. Rozpustenú želatínu zamiešajte do ovocnej zmesi. Okrúhlu pudingovú formu obložte tenkými plátkami piškótovej rolády a na túto vrstvu opatrne lyžicou naklaďte ovocnú zmes a prikryte zvyšnými plátkami rolády. Nádobu uzavrite a bombu nechajte niekoľko hodín v chlade. Pred servírovaním ju opatrne vyklopte z formy.

Puding z maslovej štóly

3 PL hrozienok., 2 PL rumu alebo koňaku., 250 g maslovej štóly (prípadne iný koláč z maslového cesta)., 3 vajcia., 500 ml mlieka., struk vanilky., PL marhuľového lekváru., práškový cukor
Hrozienka nasypeme do oválnej ohňovzdornej misy a polejeme ich alkoholom. Z koláča nakrájame plátky a polejeme ich alkoholom. Z koláča nakrájame plátky, zrežeme kôrku a poukladáme do misy tak, aby sa prekrývali. V ohňovzdornej mise vymiešame vajcia s cukrom. Do hrnčeka dáme rozrezaný struk vanilky a mlieko, ktoré privedieme do varu. Za stáleho miešania prilievame vajcia s cukrom. Masu cez sitko prelejeme na koláč a formu postavíme do pekáča do polovice naplneného vodou. Pečieme do polovice naplneného vodu. Pečieme v rúre predhriatej na 160 stupňov 45 minút, kým vanilkový krém nemá zlatohnedú farbu. Ešte teplý puding potrieme zohriatym lekvárom a posypeme cukrom. Zákusok podávame studený alebo teplý.

 

Portská želatína

20 g želatíny v 90 ml vody., postrúhanú kôru a šťavu z veľkého citróna., 355 ml vody., kúsok škorice., 4 klinčeky., 170 g kryštálového cukru., 300 ml portského vína., 60 g čerstvých alebo konzervovaných bobuliek kľukvy (alebo brusníc)
Najprv si pripravte želatínu. Potom nechajte v hrnci zovrieť vodu s citrónovou šťavou a kôrou, so škoricou, s klinčekmi a kryštálovým cukrom. Odstavte, pridajte napučanú želatínu, nechajte 20 minút chladnúť a až potom vmiešajte portské víno. Preceďte a nechajte takmer stuhnúť. Polovicu želatíny vylejte do formy, posypte bobuľkami kľukvy a dajte do chladničky úplne stuhnúť celú noc. Dve hodiny pred podávaním želatínu vyberte z chladničky a hodinu pred podávaním vyklopte z formy.