21. 3. 2011

Viedenský guláš

½ kg hovädzieho mäsa, ¼ kg cibule, soľ, mletá červená paprika, 15 g rajčiakového pretlaku, 15 g hladkej múky, cesnak, majorán, mleté čierne korenie, citrón, ocot

Hovädzie mäso umyjeme a pokrájame na kúsky. Cibuľu pokrájame a upražíme na masti na bledoružovo. Pridáme mäso, pokvapkáme citrónovou šťavou a octom, potom papriku, rajčiakový pretlak, soľ, korenie, citrónovú kôru, rozotretý cesnak a majorán. Dusíme prikryté a občas podlievame vodou. Udusený guláš zaprášime múkou a ešte povaríme.

Uhorský guláš

200 g baranieho mäsa z pliecka, 200 g hovädzieho mäsa, 200 g bravčového mäsa z pliecka, 80 g masti, ¼ kg cibule, soľ, mletá červená paprika, 2 g ostrej červenej papriky, majorán, rasca, ¼ kg očistených zemiakov, zeleninová paprika, 15 g rajčiakového pretlaku

Postupujeme podobne ako pri príprave hovädzieho guláša, len s tým rozdielom, že tu použijeme tri druhy mäsa. Nadrobno pokrájanú cibuľu upražíme na masti na bledoružovo, pridáme mletú papriku a podlejeme vodou. Do základu vložíme baranie mäso pokrájané na kúsky, posolíme, krátko podusíme, pridáme hovädzie mäso pokrájané podobne, rajčiakový pretlak, majorán, rascu a prikryté dusíme. Po ½ hodine pridáme pokrájané bravčové mäso, dusíme a občasne podlejeme vodou. Počas dusenia guláš častejšie podlievame a miešame, aby sa nepripálil. Pred dovarením pridáme pokrájanú papriku, surové zemiaky pokrájané na kocky.

Hovädzí guláš

½ kg hovädzieho mäsa, 300 g cibule, 100 g bravčovej masti, mleté čierne korenie, mletá červená paprika, cesnak, majorán, 15 g hladkej múky, ¼ citrónovej kôry

Mäso umyjeme a pokrájame na rovnaké kúsky. Cibuľu pokrájame nadrobno, zapeníme na masti, pridáme papriku, mäso, soľ, korenie, rozotretý cesnak, majorán, citrónovú kôru posekanú nadrobno, chvíľu podusíme, podlejeme vodou a dusíme prikryté. Občas podlejeme a pomiešame, aby sa guláš nepripálil. Potom ho zaprášime múkou, chvíľu podusíme, zalejeme vývarom a mierne dodusíme.

Hovädzí závitok

½ kg hovädzieho mäsa zo stehna, 80 g masti, soľ, mleté čierne korenie, 3 zrnká čierneho korenia, 80 g cibule, 20 g hladkej múky, kyslá uhorka, 60 g údenej slaniny, 2 vajcia, 30 g horčice

Mäso pokrájame na rezne, naklepeme, posolíme, okoreníme a potrieme horčicou. Na každý dáme prúžok údenej slaniny, štvrtinu vajca uvareného na tvrdo a ¼ kyslej uhorky. Rezne pevne zvinieme a previažeme niťou. Potom ich posolíme, poprášime múkou a na rozpálenom tuku opečieme zo všetkých strán. Do výpeku pridáme nadrobno pokrájanú cibuľu, upražíme ju do ružova, zalejeme vývarom, pridáme celé korenie, vložíme závitky a dusíme pod pokrývkou za občasného podlievania. Mäkké vyberieme, šťavu odparíme, zaprášime múkou, zalejeme vývarom, dobre zamiešame a povaríme. Šťavu pretlačíme cez sitko na závitky, z ktorých sme odstránili niť. Ešte chvíľu dobre povaríme.

Hovädzí rezeň na smotane

Rozpočet a príprava sú podobné ako pri dusených rezňoch, len do šťavy pridáme 1,5 dl kyslej smotany, v ktorej rozmiešame 20 g múky, povaríme, pridáme citrónovú šťavu a 20 g kaparového korenia.
http://kuchtim.blogspot.com/2011/03/duseny-hovadzi-rezen.html

Hovädzí rezeň na paprike

Rozpočet a príprava sú podobné ako pri dusených rezňoch, len do cibule pridáme mletú červenú papriku a 15 g rajčiakového pretlaku.
http://kuchtim.blogspot.com/2011/03/duseny-hovadzi-rezen.html

Hovädzí rezeň na hubách

Rozpočet a príprava sú podobné ako pri dusených rezňoch, len pri príprave pridáme 20 g sušených alebo 150 g čerstvých húb.
http://kuchtim.blogspot.com/2011/03/duseny-hovadzi-rezen.html

Dusený hovädzí rezeň

600 g hovädzieho mäsa zo stehna, 80 g masti, 60 g cibule, soľ, 15 g rajčiakového pretlaku, 4 zrnká čierneho korenia, 15 g hladkej múky

Mäso pokrájame na rezne, naklepeme, posolíme, okoreníme, poprášime múkou a na horúcom tuku z oboch strán opečieme. Na výpeku upražíme nadrobno pokrájanú cibuľu, podlejeme vývarom, pridáme korenie, rajčiakový pretlak, vložíme opečené rezne a za občasného podlievania prikryté dusíme. Mäkké rezne vyberieme na misu, polejeme šťavou a obložíme varenými zemiakmi.

Rumsteak

800 g roštenky, 1 dl oleja, soľ, mleté čierne korenie, 80 g bylinkového masla

Dobre odležanú nízku roštenku pokrájame na rezne, ktoré slabo naklepeme, posolíme, okoreníme a na rozpálenom tuku z oboch strán opečieme, aby znútra boli ružové. Z každej strany opekáme 6-8 minút. Opečené dáme na misu, na každý položíme bylinkové maslo.

Prírodná roštenka s bylinkovým alebo so sardelovým maslom

600 g roštenky, 60 g masti, soľ, mleté čierne korenie
sardelové maslo: 80 g masla, 2 sardely
bylinkové maslo: 80 g masla, petržlenová vňať, soľ, biele mleté korenie, 5 g kaparového korenia

Odležanú roštenku pokrájame na rezne, ktoré naklepeme, okrajové blany narežeme, posolíme a narežeme, posolíme a okoreníme. Na rozpálenom tuku ich z oboch strán opečieme a poukladáme na misu. Na každú rošte dáme bylinkové maslo alebo sardelové maslo.
Sardelové (bylinkové) maslo: Maslo vymiešame s príslušnými prísadami.