10. 1. 2019

Šťavnatý guláš od Imre báčiho

800 g cibule., 3 strúčiky cesnaku., 1,2 kg hovädziny., 4 PL bravčovej masti., 5 PL sladkej mletej papriky., KL sušeného majoránu., KL sušeného tymiánu., KL rasce., KL octu., soľ., čierne korenie
Najprv ošúpeme cibuľu a na kocky nakrájame cibuľu a cesnak. Potom pokrájame mäso – nie veľmi nadrobno. Šľachy vyrežeme, kúsky mäsa by mali byť na prst hrubé a 4 cm dlhé, aby mal guláš dostatok času rozvinúť svoju silu. V ťažkom hrnci zohrejeme pri strednej teplote tuk. Cibuľu podusíme dosklovita a takmer dohneda. K cibuli najprv pridáme 3 PL papriky., potom cesnak, majorán, tymián a rascu a chvíľu podusíme. Zalejeme octom a 8 až 10 lyžicami vody. Až teraz pridáme mäso!podľa možnosti nemiešať, aby nabralo trochu farby. Nemusí sa opekať, dokonca by sa ani nemalo. Osolíme, okoreníme, teplotu znížime, hrniec zakryjeme pokrievkou a necháme dusiť. Nepodlievame! A keď sa takmer všetka šťava vyvarí, môžeme podliať niekoľkými lyžicami vody. Guláš sa nesmie variť, bol by suchý. O 1 ½ hodiny je mäso takmer hotové. Prišiel čas dať zvyšok papriky a napokon mäso zaliať tak, aby bolo práve zakryté. Necháme pomaly variť asi 15 minút, a ak treba dochutíme. Hodí sa k tomu varené zemiaky a šalát, prípadne žemle. Na pitie pivo alebo červené víno.

Žiadne komentáre: