300 g sušených sliviek., 4 čakanky., 200 g anglickej slaniny., 0,5 dl olivového oleja., 300 g hrozna., 3 dl vína (tokajské)., 50 g hnedého cukru., ružové korenie., mäta
Čakanky rozkrojíme napoly a odrežeme z nich hlúby. Potom každý kúsok zabalíme do plátku anglickej slaniny a vložíme do ohňovzdornej nádoby. Rovnakým spôsobom zabalíme do slaniny aj sušené slivky. Všetko zalejeme olivovým olejom, vložíme do rúry rozohriatej na 200 – 220 stupňov C a upečieme dočervena. Na panvici skaramelizujeme hnedý cukor, pridáme bobule hrozna a podlejeme tokajským vínom. Keď sa cukor rozpustí prisypeme ružové korenie a nahrubo nasekané lístky čerstvej mäty. Omáčku necháme povariť niekoľko minút a potom ňou zalejeme rolky upečených čakaniek a sušených sliviek.
Jedlo môžete podávať ako predjedlo či jednohubky na párty. Sušené slivky pečte naraz s čakankou. Na čakanku môžete pridať trošku medu, aby ste miernili jej trpkú chuť. Omáčku nepreslaďte, perfektná bude, ak do nej pridáte trošku citrónovej šťavy.
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára