23. 3. 2017

Ryba s opečeným chlebom a citrónovým maslom

100 g bagety, 380 g masla, 3 citrony, 150 g kapar, viazanicka petrzlenovej vnate, 2,5 kg ryb, mlete biele korenie, 5 PL oleja, 200 ml sucheho bieleho vina
Zemiakove pyre: 1 kg zemiakov, 125 ml mlieka, trochu struhaneho muskatoveho orieska, 50 g tmavych oliv bez kostky
Ruru predhrejeme na 190 stupnov. Bagetu nakrajame na platky, potom na male kocky. Na panvici zohrejeme 250 g masla, pridame nakrajanu bagetu a za staleho miesania z kazdej strany opecieme dozlatista. Vyberieme z panvice do misky, maslo nechame na panvici. Citrony osupeme a nakrajame na platky, vnat umyjeme a nakrajame. Rybu umyjeme, podla potreby ocistime, osusime a ostrym nozom z nej odrezeme plutvy. Na chrbate narezeme 2 cm zarezy, do ktorych vlozime kusky masla. Rybu osolime a okorenime. Plech vylozime papierom na pecenie. Rybu nan polozime, polejeme olejom a bielym vinom. Zemiaky ocistime, osupeme, nakrajame a uvarime v osolenej vode. Rybu vlozime do predhriatej rury na druhu polohu mriezky a pecieme 35 minut. Zemiaky zlejeme, pridame horuce mlieko, 30 g masla a popucime. Osolime, okorenime, pridame struhany muskatovy oriesok a elektrickym slahacom vyslahame dopenista. Prikryjeme pokrievkou a odlozime na teple miesto. Upecenu rybu polozime na misu. Olivy nadrobno nasekame a striedavo s vrstvou zemiakov kladieme priamo na misu. Na panvici znovu zohrejeme maslo, pridame oprazene kocky, kapary, nakrajane citrony a kratko prehrejeme. Vmiesame vnat a vsetko rovnomerne rozdelime na rybu.

Žiadne komentáre: