800 g baklažánov., 2 väčšie., cesnak., zelená petržlenová vňať., 30 g oleja., žemľa., 250 g mletého jahňacieho mäsa., mleté čierne korenie., 20 g strúhanky., 50 g masla., zelenú papriku., soľ
Baklažán pozdĺžne prekrojíme na polovičky, zalejeme horúcou vodou a 10 minút necháme postáť. Potom ich opatrne vydlabeme, pričom dávame pozor, aby sme nepoškodili šupku. Prázdne polovice osolíme a necháme ešte postáť. Pokrájanú cibuľu a petržlenovú vňať 5 až 10 minút pomaly dusíme na oleji, pridáme posekanú dužinu z baklažánov, zmes spojíme s namočenou žemľou a premiešame s pomletým mäsom. Podľa chuti ešte osolíme a okoreníme. Polovice baklažánov osušíme, naplníme mäsovou zmesou, posypeme strúhankou, pokvapkáme maslom a asi 45 minút pečieme vo vyhriatej rúre. Do mäsovej plnky môžeme pridať i jednu zelenú papriku, ktorú pokrájame a spoločne s cibuľou, cesnakom a petržlenovou vňaťou opražíme. Plnené baklažány podávame ešte teplé s dusenou ryžou alebo sendvičom.
Baklažán stratí horkú chuť, keď ho pred úpravou zalejete vriacou vodou a pokvapkáte citrónovou šťavou.
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára