31. 3. 2012

Šľahačkový baranček

4 vajcia, šľahačková smotana, 10 PL polohrubej múky, 0,5 kypriaceho prášku, 10 PL kryštálového cukru, 100 g sekaných mandlí, citrónová kôra, 50 g strúhanej čokolády
Z bielok ušľaháme sneh, pridáme cukor a opatrne primiešame šľahačku, žĺtky, múku zmiešanú s kypriacim práškom, citrónovú kôru, mandle a posekanú čokoládu. Formu vymažeme maslom, vysypeme strúhankou a upečieme.

Bielkový baranček

8 bielkov, 180 g práškového cukru, 160 g hrubej múky, 70 g rozpusteného masla, 300 ml kandizovaného ovocia zmiešaného so sekanou čokoládou, mandľami a orieškami, čokoládová poleva a sekané oriešky na posypanie
Z bielkov ušľaháme tuhý sneh, pridáme cukor a ešte prešľaháme. Potom pridáváme striedavo po lyžiciach múku a vychladnuté roztopené maslo a ľahko premiešavame. Nakoniec do cesta vmiešame zmes (ovocie, oriešky, mandle, čokoládu a pod). Pečieme pomaly vo vymastenej a strúhankou vysypanej forme. Po upečení vyklopíme, necháme vychladnúť, polejeme čokoládovou polevou a posypeme orieškami.

Veľkonočný orechový baránok

6 vajec, 150 g masla, 150 g cukru (kto má rád sladšieho môže dať až 200 g), 250 ml mlieka, 380 g polohrubej múky, štipka soli, citrónová kôra z 0,5 citrónu, 70 g mletých vlašských orechov

Oddelíme žĺtky od bielkov. Maslo najprv rozmiešame a postupne po lyžičke do neho zapracovávame žĺtky a cukor. Riadne premiešame buď šľahačom alebo vareškou. Potom pridávame (opäť postupne) po lyžičkách múku a mlieko. Časť múky (asi 2 lyžice) si oddelíme a rozmiešame si v nej prášok do pečiva, túto zmes k cestu pridáme až zo snehom z bielkov. Primiešame mleté orechy. Našľaháme sneh z bielkov a postupne jej pridáme k pripravenej zmesi, na záver primiešame už spomínanú múku zmiešanú s práškom do pečiva. Pripravené cesto nalejeme do formy, ktorá by sa mala predtým vymastiť a vysypať múkou. Formu s cestom dáme pomaly piecť do trúby asi na 45 minút. (Či je baránok upečený, zistíme vpichnutím špajdle do stredu. Pokiaľ sa cesto na špajdli neprilepí je baránok hotový.) Hotového baránka môžeme ozdobiť mašličkou

Perníkový baranček

150 ml mlieka, 50 ml oleja, 1 PL dţemu, 1 PL rumu, vajce, 1 PL kakaa, škoricový cukor, 50 g cukru, 150 g hladkej múky, 1/3 prášku do perníka, 1/3 prášku do pečiva, 3 PL čokoládového pudingu (prášok)
Vymiešame cesto a pečieme v malej forme barančeka asi 30 minút.

Veľkonočný baránok

160 g práškového cukru, 3 vajcia, citrón, 180 g múky, 60 g masla, balenie vanilkového cukru

Vajcia vymiešame s cukrom. Citrón umyjeme a kôru nastrúhame najemno, polovicu šťavy si odložíme. Kôru a šťavu pridáme k vajciam s cukrom. Maslo roztopíme, vmiešame k múke, prilejeme vajcovú zmes a vypracujeme cesto. Formu na barančeka vymastíme maslom, vysypeme múkou a cesto vlejeme do nej. Pečieme pri teplote 160 stupňov dozlata. Keď je baranček hotový, necháme ho vychladnúť, vyklopíme z formy a obe polovice spojíme krémovou plnkou, prípadne ho ozdobíme polevou.

Veľkonočná baba-recept

500 g bravčové mäso údené (varené), 200 g slanina s mäsom (oravská), 8 rožkov, 1 - 1,5 dl vývar (z údeného mäsa), 6 vajec, vegeta (podľa chuti), soľ, čierne korenie mleté, olej, vajce na potretie

Uvaríme si údené mäso a vychladnuté ho pokrájame na kocky. Slaninku pokrájame na kocky a opražíme ju na oleji. Rožky pokrájame a zalejeme trochou vývaru - podľa potreby cca 1 - 1,5 dl, pridáme uvarené mäso, 6 žĺtkov, koreniny, opraženú slaninku a na zjemnenie sneh z bielkov, ktorý ľahko vmiešame do masy. Vymiešanú masu rozotrieme do vymasteného pekáča, vrch potrieme rozšľahaným vajcom a pečieme do ružova. Výborná je teplá s kyslou uhorkou, ale chutí dobre aj studená.

Veľkonočná baba s hubami

5 rožkov, 150 ml mlieka, 200 g oravskej slaniny, 1-2 hrste sušených húb, 5 vajec, soľ, korenie, veľa medvedieho cesnaku
Huby zalejeme vriacou vodou a necháme spariť, pokrájanú slaninu opražíme, rožky pokrájame na kocky a zalejeme mliekom. Vyžmýkané rožky zmiešame so žĺtkami, opraženou slaninou a hubami, pridáme soľ, korenie a nakrájaný medvedí cesnak (alebo žihľavu, či inú zelenú vňať). Nakoniec vmiešame sneh z bielkov, dáme na vymastený plech, a pečieme 50-60 minút pri 180°C.

Veľkonočná baba

10 rožkov, 300-400 g údeného mäsa, 2 nôžky klobásky, 6 vajec, soľ, mleté čierne korenie, petržlenová vňať, olej na vymastenie plechu

Rožky nakrájame na kolieska a tie ešte na štvrťky. Dáme do misy a polejeme vývarom z údeného mäsa a klobásky, aby zmäkli, nie však veľmi, aby sa z toho neurobila blatová kaša. Údené mäso aj klobásku nakrájame nadrobno a primiešame k rožkom. Môžeme pridať trochu soli, ale nemusíme, pretože údené mäso je slané. Vajcia vyšľaháme a pridáme k základnej zmesi. Prisypeme korenie a pridáme petržlenovú vňať. Veľký plech vymastíme olejom a “babu” dáme piecť na 200°C doružova.

Veľkonočná plnka z údenej rolky

350 g uvarenej údenej rolky, 6 rožkov, 200 ml vývaru z údeného (alebo mlieko), 5 vajec, 3 strúčiky cesnaku, vňať z cibule, pažítka, petržlenová vňať a iné zelené bylinky (žihľava, púpava a pod.), korenie
Rožky nakrájame na kolieska, polejeme vývarom z údeného, pridáme na kocky pokrájané údené mäso, žĺtky, pretlačený cesnak, rôzne zelené vňate a ochutíme korením. Nakoniec vmiešame z bielkov ušľahaný sneh. Zmes dáme do vymastenej formy (srnčí chrbát, alebo iná...) a pečieme asi 40 minút na 170°C.

Veľkonočná plnka

veka, 10 vajec, 200 g vareného bravčového mäsa, vývar z mäsa, 200 g údeného mäsa, 200 g tuku, soľ, mleté čierne korenie, muškátový kvet, posekaná pažítka
Veku nakrájame na malé kúsky, zalejeme rozpusteným tukom. Na malé kúsky pokrájame aj mäso a spolu bylinkami vmiešame k veke. Žĺtka vymiešame s trochou vývaru, pridáme koreniny a soľ, vlejeme k ostatnej zmesi. Nakoniec vmiešame tuhý sneh z bielkov a pečieme vo vymastenom pekáči.

Božie milosti podla babičky

1. cesto: 500 g hladkej múky, 2 ţĺtky, soľ, 100 ml mlieka, pol fľaše piva
2. cesto: polovicu Palmarínu, 200 g hladkej múky, olej na vyprážanie, práškový a vanilínový cukor na posypanie


Z prísad vypracujeme dva druhy cesta. Prvé cesto rozvaľkáme na tenký plát. Naň rozvaľkáme druhé cesto. Vznikne nám jeden dvojvrstvový plát. Preložíme ho trikrát na polovicu a necháme 30 minút odstáť. Odležané cesto opäť rozvaľkáme na 5 mm hrubý plát, opäť ho trikrát preložíme na polovicu a necháme 30 minút odstáť. Rovnaký postup zopakujeme ešte raz. Z plátu potom ozubeným kolieskom povykrajujeme obdĺžniky, ktoré v strede narežeme a opražíme z oboch strán na rozpálenom oleji. Teplé Božie milosti posypeme hrubou vrstvou zmiešaného práškového a vanilínového cukru.

Skalické Trdelníky

1 kg polohrubej múky, 100 g cukru, štipka soli, 200 g Hery,vajce, 5 žltkov, 42 g droždia, 400 ml mlieka;2-3 bielky, posekané a mleté orechy, kryštálový cukor

Cesto vymiesime a necháme dobre vykysnúť. Potom ho rozdelíme na 8 častí, každú rozvaľkáme na malý obdlžnik široký 15 cm, hrubý 1 cm a pokrájame na pásiky dlhé 15 cm a široké 1,5 cm. Formy na srnčie chrbáty dobre vymastíme z vonkajšej strany a kladieme na ne pásiky cesta. Potrieme ich bielkom, posypeme orechami a cukrom, pečieme 12 - 15 minút pri 200°C.

Veľkonočné slané pečivo

400 g hrubej múky,  lyžička soli, 250 ml mlieka, 1lyžička cukru, 40 g droždia, 20 g masla, vajce

Múku zmiešame so soľou. Vo vlažnom mlieku rozmiešame cukor, rozdrobené droždie a necháme vykysnúť. Pridáme do múky spolu s rozpusteným maslom, vypracujeme hladké cesto, prikryjeme utierkou a necháme vykysnúť. Na pomúčenej doske cesto rozdelíme na niekoľko častí, z každej ušúľame valček a upletieme rozmanité tvary. Rozložíme na pomastený plech, potrieme vajcom rozšľahaným so soľou a pečieme v rúre vyhriatej na 180 °C asi 20 minút.

30. 3. 2012

Plnený sendvič

sendvič, 125 g masla, 2-3 kocky taveného syra, kápia, 3-4 kyslé uhorky, 2 uvarené vajíčka, 20 dg diétnej salámy

Maslo vymiešame so syrom a pridáme nadrobno pokrájané uhorky, kápiu, vajíčka a salámu. Všetko spolu zmiešame. Sendvič rozkrojíme a striedku vyberieme. Naplníme ho pripravenou plnkou. Odložíme na chladné miesto. Pred podávaním pokrájame na plátky.

Údené zapečené v chlebe

250 g údenej krkovičky, 250 g hladkej múky špeciál 00, 250 g ražnej celozrnnej múky, 250 g pšeničnej celozrnnej múky, 75 g domáceho kvásku, 1 čaj. lyžička soli, 150 ml vody
Zo všetkých surovín urobíme cesto na chlieb. Krkovičku nakrájame na kocky 5 x 5 x 5 cm. Každú kocku obalíme v ceste a vytvoríme guľu o veľkosti asi tenisovej loptičky. Necháme asi 2,5 hodiny nakysnúť. Potrieme studenou vodou, popicháme vidličkou a posypeme kryštálikovou soľou. Pečieme vo vyhriatej rúre na 200°C asi 25 – 30 minút. Podávame prekrojené na polovicu s paradajkou a paprikou

Jahňacie kotlety

4 jahňacie kotlety (1 ks asi 100 g), 2 PL oleja, soľ, čierne korenie, 40 g cesnakového masla
Kotlety potrieme olejom, poloţíme na rošt, podsunieme plech na odkvapkanie a pripravujeme pod rozohriatym grilom (pri 275°C) alebo horúcim vzduchom (pri 220°C), 5 minút z kaţdej strany (vţdy 3. alebo 4. úroveň odspodu), okoreníme soľou i korením a podávame s cesnakovým maslom.

Bravčové karé so slaninkou

800 g bravčového karé, strúčik cesnaku, päť pomarančov, 100 g prerastenej slaninky, 40 g masla, 150 ml bieleho suchého vína, oregano, šťavu zo šiestich pomarančov

Cesnak ošúpeme a pokrájame na tenké plátky. Z jedného pomaranča olúpeme pomarančovú časť kôry a pokrájame ju na tenké pásiky. Do karé urobíme na viacerých miestach zárezy a do každého vložíme plátok cesnaku a rez pomarančovej kôry. Okraje rezu stlačíme. Mäso osolíme, okoreníme a obalíme plátkami slaninky. Upevníme ich špáradlami alebo kúskami drevených špajdlí. Na panvici rozpustíme 20 g masla a obalené karé na ňom krátko opečieme. Podlejeme ho 150 ml suchého bieleho vína, teplotu znížime na minimum a dusíme, kým sa víno nevyredukuje na polovičné množstvo. Pridáme oregano, šťavu zo šiestich pomarančov a krátko podusíme. Mäso so šťavou preložíme do rúry vyhriatej na 180 stupňov, prikryjeme alobalom a pečieme asi 40 minút. Potom alobal odstránime a okolo mäsa uložíme štyri pomaranče prekrojené priečne na polovicu. Vznikne nám osem ružíc. Na každú položíme kúsok masla, osolíme, okoreníme a dáme s mäsom ešte na ďalších 20 minút zapiecť. Upečené mäsko necháme aspoň 10 minút odpočívať, až potom ho pokrájame
.

Jahňacie kotlety s bylinkovou kôrkou

150 g cibule, 50 g masla, štyri polievkové lyžice olivového oleja, dve vetvičky tymianu, 50 g strúhanky, 35 g lieskovcov, dve polievkové lyžice petržlenovej vňate,štyri jahňacie kotlety, dve polievkové lyžice balzamikového octu, 125 ml dezertného vína Marsala alebo Sherry (medium), 200 ml hydinového vývaru, zahusťovač omáčky, mleté čierne korenie a soľ
Nadrobno posekanú cibuľu opečieme dozlatista na 20 g masla a dvoch lyžiciach olivového oleja. Pridáme lístky tymianu a krátko opečieme. Cibuľku vyberieme do misy a necháme ju ochladnúť. Potom k nej primiešame zvyšné maslo, strúhanku, posekané lieskovcové orechy a petržlen. Dochutíme soľou a korením. Jahňacie filé osolíme a okoreníme. Na panvici zohrejeme zvyšok olivového oleja a mäso na ňom z každej strany prudko opečieme. Preložíme ho do ohňovzdornej misy a rozdelíme naň strúhankovo- -orechovú zmes zmiešanú s trochou oleja, aby nám z mäsa nepadala. Pečieme v rúre vyhriatej na 210 stupňov 10 – 12 minút. Maslo a olej, na ktorom sme opekali cibuľku, opäť zohrejeme, zalejeme balzamikovým octom a Marsalou. Pri zníţenej teplote povaríme, kým sa ich množstvo nezredukuje na polovicu. Prilejeme vývar a necháme zovrieť. Nakoniec zahustíme, dochutíme soľou a korením. Upečené mäso necháme chvíľu odpočívať a potom ho podávame podliate omáčkou.

Slávnostná trikolóra

cesto : 9 vajec, 9 lyžíc kryštálového cukru, 9 lyžíc polohrubej múky, balíček kypriaceho prášku,  lyžica kakaa, lyžica mletých orechov
plnka : 1,5 l mlieka, 3 vanilkové pudingy, 9 lyžíc kryštálového cukru, vanilínový cukor, 250 ml rumu, 200 g mletých orechov, 100 g hrozienok, 50 g posekaných orechov


Z bielkov a kryštálového cukru ušľaháme tuhý sneh, postupne pridáme žĺtky a preosiatu múku s kypriacim práškom. Cesto rozdelíme na tri časti. Do jednej zapracujeme kakao a do druhej mleté orechy. Všetky tri cestá upečieme samostatne na plechu vyloženom papierom na pečenie. Hrozienka namočíme do rumu. Z mlieka, cukru a pudingového prášku uvaríme podľa návodu na obale hustý krém, ktorý rozdelíme na tri časti. Vychladnuté biele cesto zľahka pokvapkáme rumom, natrieme tretinou pudingu a posypeme v rume namočenými hrozienkami. Hrozienka prikryjeme kakaovým cestom. Pokropíme ho rumom, natrieme časťou pudingu a posypeme mletými orechmi. Na ne položíme orechové cesto, pokropíme rumom a potrieme zvyšným pudingom. Posypeme hrozienkami a hrubšou vrstvou posekaných orechov. Zákusok necháme v chlade stuhnúť a pokrájame.

Slonie slzy

Piškótové cesto : 5 žĺtkov dáme na tanier - zasypeme ½ vanilkového cukru, zalejeme 3 PL vody, 17 dkg práškového cukru. 5 bielkov dobre vyšľaháme, pridáme 14 dkg hl. múky s ½ prášku do pečiva, nakoniec pridávame žĺtka, zľahka zmiešame. Vylejeme na plech s papierom na pečenie, pečieme 8-10 min. 
Plnka: 20 dkg mletých orechov zalejeme 1 dcl horúceho sladkého mlieka, neskôr pridáme k 15 dkg vymiešaného masla. Plnku natrieme na piškótové cesto, na to do stredu uložíme celé banány po dlhšej strane a plát preloţíme cez banány, aby vznikla slza. Vrch polejeme čokoládou. Pomôžeme si valčekom na cesto.

Čokoládové veľkonočné koláčiky

cesto : 175 g masla, čajová lyžička vanilkovej esencie, 175 g práškového cukru, 3 vajcia, 125 g hladkej múky, 40 g kakaa, 15 ml alebo 1 polievková lyžice mlieka
plnka : 150 ml smotany, 150 g čokolády rozlámanej na kúsky, mini čokoládové vajíčka, práškový cukor na dekoráciu


Predhrejeme rúru na 180°C. V miske vymiešame maslo, cukor a vanilkovú esenciu. Primiešame vajcia. Potom primiešame múku, kakao a mlieko. Dáme do 16 formičiek na mafiny. Dáme do rúry a pečieme 20 minút pokiaľ nám nenarastú. Vyberieme z rúry a necháme vychladnúť. Medzitým si pripravíme plnku. Čokoládu spolu so smotanou varíme pokiaľ sa čokoláda neroztopí. Dáme dole zo sporáka a necháme vychladnúť za občasného miešania. Z veľmi ostrým a tenkým nožom odrežeme vrch z každého koláčika. Diery naplníme čokoládovou plnkou. Z odrezaných vrchov vyrežeme krídla. Dáme ich na koláčiky spolu s čokoládovými mini vajíčkami a nakoniec posypeme práškovým cukrom.

Metrové rezy

cesto: 4 vajcia, 250 g práškového cukru, 2 dl vody, 2 dl oleja, 2 bielky, 350 g hladkej múky, 0,5 balíčka prášku do pečiva, 30 g kakaa, tuk na vymastenie a strúhanka na vysypanie formy
plnka: 5 dl mlieka, 120 g cukru, 2 žĺtky, vanilkový cukor, 1 zlatý klas (pudingový prášok), 250 g masla (hera)
poleva: 200 g čokolády

Cesto: žĺtky vymiešame s polovicou cukru do penista, pridáme postupne horúcu vodu a olej. Zo všetkých bielkov ušľaháme tuhý sneh, do ktorého vmiešame zbytok cukru. Múku s práškom do pečiva pridáme spolu so snehom k žĺtkom. Vymiešame cesto, ktoré rozdelíme na dve časti. Do jednej vmiešame kakao. Cestá nalejeme samostatne do foriem srnčí chrbát a v stredne teplej rúre pečieme 40 minút. 
Plnka : V troche mlieka rozmiešame Zlatý klas s vanilkovým cukrom. Za stáleho miešania vylejeme do zvyšku vriaceho mlieka a uvaríme hustú kašu a necháme ju vychladnúť. Maslo s práškovým cukrom vymiešame a po čiastkach primiešame vychladnutú kašu. Vychladnuté cesto pokrájame, a natrieme krémom striedavo biele a tmavé rezy koláča. Metrové rezy nakoniec polejeme čokoládovou polevou. Krájame ich šikmo.

Poschodová roláda

cesto : 8 vajec, 8 lyžíc práškového cukru, 8 lyžíc polohrubej múky, polovica prášku do pečiva, 4 lyžice vlažnej vody, čokoládová poleva, 3 kusy kiwi, šľahačka na zdobenie
plnka: 1 liter mlieka, 3 balíčky Zlatého klasu, 100 g práškového cukru, 250 g palmarínu, 2 lyžice kakaa


Žĺtky s cukrom vymiešame do peny, vmiešame po lyžiciach vodu, pridáme preosiatu múku premiešanú s práškom do pečiva a sneh z bielkov. Rozdelíme na dve časti a upečieme dva pláty na vymastených a múkou vysypaných plechoch. Pláty vyklopíme na vlhké utierky, jeden zvinieme po dĺţke do rolády, druhý zvinieme len z okrajov oproti sebe a necháme vychladiť. Druhú roládu rozvinieme, natrieme bledou plnkou, boky po dlžke zvinieme a do stredu uložíme očistené pokrájané kiwi. Prvú roládu rozvinieme, natrieme hnedou plnkou, zvinieme a uložíme na naplnenú prvú roládu. Poschodovú roládu polejeme čokoládovou polevou a vychladnutú ozdobíme šľahačkou. Plnka : V mlieku uvaríme Zlaté klasy na hustú kašu. Do vychladnutej kaše vyšľaháme zmäknutý palmarín a cukor. Rozdelíme na dve časti a do jednej vmiešame kakao.

Recept na Tiramisu

2 dl uvarenej horúcej kávy, 2 cl kávového likéru alebo rumu, 6 žĺtkov, 150 g cukru krupica, 500 g mascarpone (syr), 300 g cukrárenských piškót, lyžicu kakaa alebo strúhanej čokolády
Kávu nalejeme do hlbšej misy tak, aby sa v nej piškóty namočili. Do chladnúcej kávy nalejeme likér alebo rum,Žĺtky vyšľaháme s cukrom, až sa celkom rozpustí. Do ušľahanej zmesi vmiešame mascarpone. Piškóty jednu po druhej namáčame do kávy s likérom a poukladáme na dno formy. Vrstvu piškót potrieme vrstvou krému, potom kladieme druhú vrstvu piškót a druhú vrstvu krému. Pokračujeme, kým všetko použijeme, no posledná musí byť vrstva krému. Koláč necháme v chlade odstáť, potom z formy vyklopíme a posypeme kakaom alebo strúhanou čokoládou.

Mandľové vajíčka

500 g hladkej múky, 3 žĺtky, 150 g práškového cukru, 150 g Hery, 150 g bravčovej masti
krém : 250 g masla, 200 ml jablkovej nutely, 100 g mletých mandlí

Vypracujeme cesto a odložíme na hodinu do chladničky. Zatiaľ vymiešame zmäknutú Heru s jablkovou nutelou a mandľami. Potom rozvaľkáme cesto na hrúbku 0,4cm a formičkou vykrajujeme vajíčka. Polovicu upečieme na plechu na papieri, druhú polovicu poukladáme na obrátené polievkové lyžice. Hneď po upečení opatrne oddelíme od lyžíc. Po vychladnutí plníme krémom, zlepujeme ploché vajíčko s vypuklým. Krém vyhladíme na spojoch a po obvode obalíme v pomletých mandliach. Vrch ozdobíme ako vieme.
http://kuchar.mojerecepty.sk/2010/07/mandlove-vajicka/

Veľkonočné vajíčko

2 vajíčka, 75 ml oleja, 100 g práškového cukru, 50 g ražnej múky, 50 g hladkej múky špeciál 00, čajová lyžička sóda bikarbóny

Vajíčka s olejom a cukrom vymiešame. Potom pridáme preosiate múky so sódou bikarbónou. Vlejeme do vysypaných foriem na vajíčka. Dávka vystačí na 6 foriem s dĺžkou 12 cm. Miešané múky môžete vymeniť za 100 g polohrubej múky. Toto cesto je vhodné z dvojnásobnej dávky aj na veľkonočného barančeka. Vhodné na raňajky ku kakau. Môžete však aj prerezať a naplniť krémom.

29. 3. 2012

Judáše

250 ml mlieka, 35 g droždia, 2 PL kryštálového cukru, 100 g masla, 2 žĺtky, citrónová kôra, štipka soli, 500 g polohrubej múky

Do vlažného mlieka rozdrobíme droždie, premiešame s cukrom a troškou múky a necháme vykysnúť. Pridáme roztopené vychladnuté maslo, žĺtky, citrónovú kôru a múku so štipkou soli. Vypracujeme cesto a necháme ho kysnúť asi 30 minút. Potom cesto rozdelíme na 25 kúskov, z každého ušúľame valček a stočíme do špirály, alebo zauzlujeme. Poukladáme ich na vymastený plech a necháme 15 minút kysnúť. Potrieme žĺtkom, posypeme makom a pečieme 15 – 20 minút pri 200°C. V 2 PL horúcej vody rozpustíme 2PL medu a týmto potrieme judáše hneď po upečení.

Tvarohový mazanec

150 g masla, 150 g práškového cukru, 2 vajcia, polovica citróna, vanilkový cukor, 250 g mäkkého tvarohu, 500 g hladkej múky, kypriaci prášok, 50 g hrozienok, rum,  vajce na potretie
Zmäknuté maslo vymiešame s cukrom, pridáme vajcia, citrónovú kôru a šťavu, vanilkový cukor, tvaroh a nakoniec múku s práškom do pečiva. Do cesta zapracujeme hrozienka vopred namočené v rume. Cesto rozdelíme na polovicu a vytvoríme dva bochníky, alebo z jednej polovice môţeme upliesť vianočku. Potrieme rozšľahaným vajcom a pomaly pečieme pri teplote 165° C 45 – 50 minút.

Veľkonočný mazanec

500 g hladkej múky, štipka soli, 2 PL kryštálového cukru, 2 vajcia, 100 g masla, 25 g droždia, 250 ml mlieka, 50 g hrozienok, vajce na potretie

Z vlažného mlieka, cukru, droždia a trošky múky urobíme kvások. Pridáme ho do múky spolu s ostatnými surovinami a vymiesime hladké cesto. Nakoniec vmiesime vopred namočené hrozienka a vytvarujeme bochník. Dáme ho na vymastený plech a necháme 30 minút kysnúť. Potom ho potrieme rozšľahaným vajcom a ostrým noţom urobíme výrez v tvare kríţa (alebo hocičo iné, aby nepopraskal). Pečieme asi 35 minút pri 200° C.
http://mojerecepty.sk/velkonocny-mazanec.html

Fašiangové dolky

1 hrnček hladkej múky, 3 žĺtky, 2 lyžice práškového cukru, 2 lyžice rumu, pol hrnčeka mlieka, soľ, 2 lyžice masla, droždie, pol hrnčeka oleja, vanilkový cukor, marmeláda, ovocie na ozdobu, šľahačková smotana

Z trocha múky, droždia, cukru a vlažného mlieka pripravíme kvások. Do hladka vymiešame žĺtky s práškovým cukrom. Do múky primiešame nakysnutý kvások, žĺtky s cukrom, ochutíme rumom, prilejeme vlažné mlieko a vypracujeme stredne tuhé cesto. Osolíme a postupne prilievame rozpustené maslo. Cesto je správane vymiesené keď sa v ňom tvoria vzduchové bublinky a ľahko sa oddeľuje od misy. Povrch zľahka zaprášime múkou a necháme vykysnúť. Vykysnuté cesto vyvaľkáme na hrúbku prsta. Pohárikom vykrajujeme dolky a kladieme ich na pomúčený plech. Prikryté necháme ešte kysnúť. V panvici zohrejeme olej a vykysnuté dolky v strede zľahka stlačíme a vyprážame pod pokrievkou, ktorú odkryjeme iba pri obracaní. Hotové dolky posypeme vanilkovým cukrom, ozdobíme marmeládou, ovocím a šľahačkou.

http://kuchar.mojerecepty.sk/2010/07/fasiangove-dolky/

Kysnuté praclíky

300 g výberovej múky, 50 g palmarín, 20 g droždia, 10 g cukru, 2 žţĺtka, soľ, mlieko, rasca, 20 g palmarínu na potretie plechu
Do múky pridáme palmarín, žţĺtky, soľ, droždie zmiešané s cukrom, trošku mlieka a spracujeme husté cesto. Na teplom mieste ho necháme vykysnúť. Vykysnuté cesto rozdelíme na pomúčenej doske na 20 rovnakých dielov. Každý diel natenko vyšúľame a sformujeme na praclík. Sformované praclíky ukladáme na vymastený plech a necháme ich ešte nakysnúť. Pred pečením praclíky potrieme mliekom, posypeme rascou, hrubšou soľou a upečieme,
http://mojerecepty.sk/kysnute-pracliky.html

Veľkonočný bochník s mandľami

41 g droždia (1 kocka), 750 g polohrubej múky, 1/2 l mlieka, 180 g masla, 180 g cukru, 3 žĺtky, citrónová kôra z citróna, 70 g mandlí, 40 g hrozienok, 1/2 vajca na potretie, štipka soli (suroviny sú pre dva bochníky)

Príprava kvásku: Do časti vlažného mlieka (cca 50 ml) lyžičkou cukru a lyžičkou hladkej múky rozdrobíme droždí. Rozmiešame, posypeme ešte 1 lyžičkou hladkej múky, zakryjeme utierkou a necháme kysnúť asi 30 minút. Cesto: Do misy dáme múku premiešanú so štipkou soli, pridáme cukor, žĺtky, rozpustené maslo (nesmie byť horúce), vykysnutý kvások, vlažné mlieko a citrónovú kôru a vypracujeme hladké cesto. Cesto preložíme na dosku a vypracujeme rukami, až kým sa nebude lepiť na dosku (prisypávame vždy trochu polohrubej múky). Nakoniec do neho pridáme hrozienka a nasekané mandle. Dáme späť do misy, poprášime múkou, prikryjeme obrúskom a necháme v teple kysnúť. Keď je cesta dvakrát toľko (tzn. podľa teploty v miestnosti za hodinu a viac), vyklopíme ho na dosku a vyvaľkáme bochníky. Ak robíme dva bochníky na jeden plech a chceme ich mať zo všetkých strán rovnomerne upečené, posadíme každý bochník na samostatný papier, aby sme ich mohli ku koncu pečenia otočiť. Utvorené bochníky necháme nakysnúť. Potom ich potrieme našľahaným vajcom, posypeme nakrájanými mandľami. Bochníky dáme piecť do dobre vyhriatej trúby, potom oheň zmiernime a dopekáme. Pečieme podľa veľkosti 3/4 hodiny aţ 1 hodinu.

http://kuchar.mojerecepty.sk/2010/07/velkonocny-bochnik-s-mandlami/

Veľkonočný veniec zo Zemplína

500 g polohrubej múky, 1 kvasnice, 250 ml mlieka, 100 g cukru, kôra z  citróna, rum, hrozienka, vanilkový cukor, štipka soli, 2 vajcia, 100 g mäkkého masla
na ozdobu: 2 žĺtky, posekané mandle, farbené vajcia uvarené natvrdo


Do preosiatej múkyurobíme jamku a nalejeme do nej kvasnice rozmrvené v troche vlaţného mlieka. Posypeme lyžičkou cukru a zasypeme trochou múky. Prikryté necháme kysnúť asi 15 minút. Pridáme zvyšný cukor, vanilkový cukor, citrónovú kôru, vajcia, rozpustené maslo a zvyšné mlieko. Vymiesime hladké cesto a prikryté necháme asi 30 minút kysnúť. Do cesta zapracujeme vysušené hrozienka, ktoré sme vopred namočili do rumu. Cesto rozdelíme na 3 časti a vytvoríme valčeky dlhé asi 50 cm. Spletieme ich do vrkoča, spojíme do venca a dáme na vymastený plech. Necháme kysnúť asi 30 minút, potrieme rozšľahanými žĺtkami, posypeme mandľami a pečieme 35 minút pri 170°C. Po vychladnutí vložíme farebné vajíčka.

Veľkonočný veniec podla babičky

2 dl mlieko (vlažné), 1 PL cukor práškový, 15 g droždie / kvasnice, 300 g múka hladká, vajce, 1 dl olej, štipka soli, 2 PL hrozienka (vopred namočené v rume), mandle (sekané, podľa chuti,) 2 PL mlieko (na potretie venca), 2 PL džem (marhuľový, na potretie), mandle (sekané, na ozdobu), hrozienka (na ozdobu), ovocie (sušené, na ozdobu)

Z mlieka, cukru a droždia si urobíme kvások. Múku preosejeme a pridáme do nej vajíčko, olej, soľ, kvások a zvyšné mlieko. Všetko spolu spracujeme na hladké cesto a necháme nakysnúť na cca 30 minút. Potom do cesta primiešame hrozienka a mandle a zase necháme kysnúť cca 40 minút. Po vykysnutí si cesto rozdelíme na tri časti, z každej vyvaľkáme dlhý šúľok a upletieme vrkoč, ktorý stočíme do tvaru venca a dáme na plech a ešte necháme pokysnúť cca 30 minút. Vrch venca potrieme mliekom a dáme piecť (teplovzdušnú rúru nepredhrievame). Pečieme asi 25 - 35 minút. Po upečení veniec polejem prevarenou marhuľovou marmeládou s 1 PL vody a ozdobíme podľa fantázie, hrozienkami, mandľami a sušeným ovocím, napr. ananás, alebo papája.

Veľkonočný vrkoč

250 g tvarohu, 2 lyžice medu, vajce, soľ, 5 lyžíc mlieka, 8 lyžíc oleja, 500 g hrubej múky, 1,5 balíčka kypriaceho prášku, 300 g fíg alebo hrozienok, pistácie alebo mandle, lyžica rumu, žĺtok, 2 lyžice mlieka

Tvaroh, vajce, med, štipku soli a olej dobre vymiešame. Pridáme múku premiešanú s kypriacim práškom a vytvoríme hladké cesto. Necháme ho kysnúť pol hodinu, vmiešame hrozienka, oriešky a rum. Rozdelíme na tri časti a zapletieme ako vrkoč, alebo vianočku. Žĺtok rozmiešame v mlieku a potrieme ním vrkoč, pečieme 40 minút pri teplote 170 stupňov Celzia.
http://kuchar.mojerecepty.sk/2010/07/velkonocny-vrkoc/

Aspik

5 vajec uvarených natvrdo, 3 nakladané sladkokyslé uhorky, 1 kapia nakladaná v oleji, cibuľa, 1.5 dl vody, 15 g želatíny, lyžica octu, soľ, mleté čierne korenie, lyžica horčice, 250 g majonézy

Uvarené vajcia, uhorky, kapiu a cibuľu pokrájame na kocky a vložíme do väčšej misy. Vo vode rozmiešme želatínu podľa návodu od výrobcu, zohrejeme, pridáme ocot a necháme trochu vychladnúť. Vylejeme do misy s pokrájanými surovinami, osolíme, okoreníme, pridáme horčicu, majonézu, premiešame a vylejeme do studenou vodou vypláchnutej formy. Na chladnom mieste necháme aspik stuhnúť.

Francúzsky zemiakový šalát

2 viazaničky pažítky, 100 g zemiakov, 100 g mrkvy, 50 g zeleru, 50 g nakladaných uhoriek, 25 g sterilizovaného hrášku, 150 g kyslých jabĺk, šťava z citróna, 1 ČL octu, 1 ČL plnotučnej horčice, štipka cukru, soľ, mleté čierne korenie, 100 g majonézy

Zemiaky uvaríme v šupke asi 15 minút. Potom ich schladíme pod studenou vodou a ošúpeme. Mrkvu a zeler uvaríme samostatne v osolenej vode. Zeleninu scedíme, prepláchneme studenou vodou a necháme odkvapkať. Ošúpané zemiaky, mrkvu, zeler, jablka spolu s uhorkami pokrájame na kocky, pridáme odkvapkaný hrášok. V miske rozmiešame majonézu spolu s plnotučnou horčicou, octom, cukrom, korením a soľou. Necháme odležať. Pridáme zeleninu. Šalát podávame v mise, ktorej boky sme vyložili steblami pažítky.

24. 3. 2012

Vajíčková saláma

1,5 . lyžice želatiny na slané aj sladké recepty, 2,5 dl vody, 1,5. lyžica vegety, uvarená mrkva, uvarený petržlen, 100 g šunkovej salámy, 150 g bieleho jogurtu, 150 g tatarskej omáčky, 1,5. lyžica petržlenovej vňate, 1,5 lyžicu oleja

Formu biskupského chlebíka vytrieme olejom a zalejeme vodou. Necháme ju potom v chlade asi 1,5 hodiny. Želatinu necháme napučať vo vode asi 10 minút a potom zohrejeme. Všetko zmiešame a vlejeme do formy, ale už bez vody. Prikryjeme potravinárskou fóliou a necháme chladiť pol dňa. Podávame nakrájané na plátky hrubé asi 5 mm s chlebom a sterilizovanou uhorkou. Namiesto vody na želatinu sa môže použiť nálev z hrášku, ktorý môžeme tiež pridať do salámy.

Veľkonočná šunková roláda

400 g šunky, 50 g masla, soľ, mleté čierne korenie, 5 vajec, 150 g strúhaného tvrdého syra, 1 dl 12% sladkej smotany, petržlenová vňať, 400 g lístkového cesta (kúpiť hotové)

Na rozpustenom masle opražíme pokrájanú šunku, osolíme a okoreníme. Vajcia, syr a smotanu zmiešame a pridáme k šunkovej mase, upečieme omeletu, posypeme petržlenovou vňaťou a necháme vychladnúť. Lístkové cesto vyvaľkáme na hrúbku pol centimetra, potrieme šunkovou omeletou, zvinieme a vrch potrieme vajíčkom. Šunkovú roládu pečieme asi 15 minút v horúcej rúre.
http://kuchar.mojerecepty.sk/2010/07/sunkova-rolada/

Veľkonočná syrová roláda

roláda : 400 g ementálskeho syra, 160 g šunky
nátierka : 1 tavený syr Lunex alebo syrokrém, 160 g diétnej salámy, 2 vajcia, pažítka, 100 g masla


Ementál ponoríme do horúcej vody až do zmäknutia, potom ho rozvaľkáme na doske a na alobale asi na 3 mm hrúbku. Na plát syra poukladáme šunku nakrájanú na malé kocky a potrieme nátierkou, ktorú pripravíme zmiešaním taveného syra so zmäknutým maslom, nadrobno pokrájanou salámou, natvrdo uvarenými vajciami a posekanou pažítkou. Takto pripravený plát stočíme do rolády a v alobale zabalený necháme v chladničke stuhnúť.

Mozaiková roláda

500 g prerastaného bôčika alebo pliecka, 150 g húb, cibuľa, 50 g nakladanej kapie, 40 g hrášku, 3 vajcia, 1 dl mlieka, olej, vegeta, soľ, mleté čierne korenie

Mäso pomelieme, pridáme 1 polievkovú lyžicu vegety, pol lyžičky soli, mlieko, dôkladne premiešame a necháme hodinu odstáť v chladničke.
Plnka : nadrobno pokrájanú cibuľu speníme na oleji, pridáme huby, podusíme a nakoniec vmiešame vajcia. Praženicu odstavíme a necháme vychladnúť. Odstaté mäso dáme na mokrý igelit, spravíme z neho placku, na ktorú uložíme praženicu. Na vrstvu praženice dáme hrášok a na hrášok kapiu. Pomocou igelitu zvinieme rolku, ktorú dáme do alobalu, jeho konce dobre zatočíme. Pečieme vo vyhriatej rúre na pekáči, do ktorého sme vliali 1.5dl vody. Podávame za tepla so zemiakovou kašou alebo používame na studenú misu.

Veľkonočná štrúdľa

lístkové cesto, 7 uvarených vajec, 250 ml kyslej pochúťkovej smotany, vajce, 1 ČL vegety, mleté čierne korenie, 350 g mrazenej zeleninovej zmesi (hrášok, kukurica, mrkva), 100 g šunky nakrájanej na rezance, na potretie rozšľahané vajce

Lístkové cesto rozvaľkáme na obdĺžnik 50×40 cm, potrieme ho smotanovou plnkou (pochúťkovú smotanu zmiešame s rozšľahaným vajcom, vegetou a štipkou čierneho korenia). Pozdĺž dlhšieho kraja naukladáme tesne vedľa seba po dlžke natvrdo uvarené vajcia. Plát plnkou natretého cesta posypeme šunkovo-zeleninovou zmesou (mrazenú zeleninu krátko povaríme v osolenej vode a dáme na sitko odkvapkať. Šunku nakrájame na rezance a zmiešame so zeleninou) a opatrne stočíme. Prenesieme na vymastený plech a potrieme vajíčkom. Upečieme.

Východoslovenská hrudka

1 l mlieka, 15 vajec, vegeta, soľ, mleté korenie, petržlenová vňať
Do vriaceho mlieka pridáme rozšľahané vajcia a všetky ostatné koreniny. Potom miešame až do zrazenia. Precedíme cez gázu a necháme odkvapkať.

Skryté špargľové tajomstvo

lístkové cesto, špargľa, uvarený a rozmixovaný špenát, strúhanka, tvrdý strúhaný syr, kyslá smotana, korenie tzatziky, majoránka, vajíčko, cesnak, soľ

Lístkové cesto vyvaľkáme na asi 3 mm hrubý plát, posypeme postrúhaným syrom, korením tzatziky a poprekladáme cesto na malú kocku, ktorú opäť rozvaľkáme na plát. Plát nakrájame na pásiky široké asi 2 až 3 cm. Tyčinku špargle zavinieme špirálovito pásikom lístkového cesta tak, aby kúsok špargle zostal vonku. Poukladáme na vymastený plech, posypeme postrúhaným syrom, pokvapkáme smotanou a vložíme do vyhriatej rúry. Pečieme 10 až 15 minút. Rozmixovaný (rozmrazený) špenát dáme do hrnca, pridáme prelisovaný cesnak, majorán, mleté čierne korenie, smotanu, preosiatu strúhanku, žĺtok a privedieme do varu. Na tanieroch do uvarenej omáčky poukladáme špargľu v cestičku.

Veľkonočný syrek s hrozienkami

500 ml mlieka, 5 vajec, 50 g hrozienok, 1 KL soli
Mlieko rozmiešame s vajcami, pridáme umyté hrozienka, soľ a povaríme. Prevarené scedíme a necháme dobre odkvapkať. Potom masu sformujeme do úhľadného tvaru, potrieme žĺtkom a mierne zapečieme v rúre. Vychladnuté nakrájame a podávame k šunke s chrenom alebo chrenovou omáčkou.

http://kuchar.mojerecepty.sk/2010/07/velkonocny-syrek-s-hrozienkami/

Veľkonočný syrek

liter mlieka, 12 vajec, soľ, cukor, vegeta, 1 ČL čierneho korenia
Mlieko poriadne vymiešame s vajcami, vlejeme do hrnca, osolíme, ocukríme, okoreníme a ochutíme vegetou. Vyšľaháme a varíme 20 minút, kým zmes nezhustne. Keď zhustne, odstavíme, necháme trošku vychladnúť, precedíme cez plátno a hrudu doň zaviažeme. Necháme stuhnúť do ďalšieho dňa

Veľkonočné syrové guľky

4 varené vajíčka, 200 g tvrdého syra, 100 g masla, 150 g tvarohu, 4 strúčiky cesnaku, mleté čierne korenie, soľ, žltá a červená paprika, pažítka
Nastrúhame vajíčka, pridáme tvrdý syr, tvaroh, cesnak, maslo. Osolíme a okoreníme. Tvarujeme guličky a obaľujeme ich v nakrájanej žltej alebo červenej paprike alebo v nakrájanej pažítke. Na misu dáme hlávkový šalát, naň uložíme rozpolené vajcia uvarené na tvrdo a polejeme ich majonézou. K vajíčkam pridáme farebné guličky.

Sviatočné vajcia

4 vajcia na tvrdo, 60 g šunky, 100 g údeného syra tofu, 100 g majonézy, lyţica masla, lyžica smotany, soľ
Vajcia rozkrojíme na polovice a vyberieme žĺtka. Polovicu z nich rozmiešame s majonézou, maslom a smotanou. Šunku a tofu nakrájame na drobno a naplníme nimi vajcia. Potom ich prelejme majonézou a posypeme zvyškom žĺtkov.

Plnené vajíčka s pažítkou

6 vajíčok, cibuľka, 1 PL oleja, zväzok pažítky, 1 dl šľahačkovej smotany, soľ, korenie, kokteilová paradajka, reďkovka

Odklepnite vrchné časti vajíčkových škrupiniek. Na oleji opražte nadrobno pokrájanú cibuľku, pridajte vajíčka, dve polievkové lyžice studenej vody a za stáleho miešania urobte praženicu. Dochuťte soľou a korením. Pridajte smotanu a posekanú pažítku. Nechajte vychladnúť. Škrupinky ponorte do vriacej vody a opatrne vyberte. Naplňte ich pripravenou praženicou. Kokteilovú paradajku nakrájajte na kolieska a reďkovku na mesiačiky. Vrch vajíčok s nimi ozdobte. Naplnené vajíčka nechajte odležať v chladničke 12 hodín.

14. 3. 2012

Makaróny na neapolský spôsob

500 g makaronov, sol, 70 g udenej slaniny, 2 struciky cesnaku, mlete cierne korenie, 30 g rajciakoveho pretlaku, 100 g postruhaneho ementalskeho syra, bazalka

Makarony uvarime v osolenej vode, scedime a nechame odkvapkat. Slaninu pokrajame na male kocky, oprazime, pridame cesnak rozotrety so solou, mlete cierne korenie, rajciakovy pretlak rozriedeny vodou a podusime na miernom ohni. Makarony rozdelime do tanierov, polejeme omackou a posypeme postruhanym ementalskym syrom a bazalkou.

Cestoviny so syrovou omáčkou a brokolicou

350 g cestovin, 300 g brokolice, 250 g jemneho tvarohu, 100 g tvrdeho syra, 1/8 l smotany, 3 PL oleja, biele korenie, sol, 1 PL petrzlnovej vnate

Brokolicu nakrajame a nechame cca 10 minut dusit prikrytu v 1 PL lyzicky oleja a troche vody. Tvaroh dame do maleho hrnca pridame nastruhany syr a zmiesame so smotanou, osolime a okorenime ju a dobre zohrejeme. Uvarene cestoviny za staleho miesania ohrejeme na panvici so zbytkom oleja a nakoniec zalejeme s omackou. Pri podavani zdobime petrzlenovou vnatou.

Zapekané fliačky s jablkami

250 g fliackov, maslo, 500 g jablk, praskovy cukor, stava a kora z pol citrona, 50 g orechov, 30 g hrozienok, pikantna marmelada

Cestovinu uvarime v mierne osolenej vode, vyberieme, oplachneme, nechame odtiect a premiesame s maslom. Olupane a na hrubsie platky pokrajane jablka podusime s cukrom, citronovou stavou a postruhanou citronovou korou. Udusenu zmes zmiesame s uvarenou cestovinou, pridame nadrobno posekane orechy a hrozienka. Pripravenu zmes dame do maslom vymastenej formy a zapecieme do ruzova. Marmeladu zamiesame s teplou vodou a polievame nou jednotlive porcie.

Obľúbené cestoviny

cestoviny, 4 paradajky, stredne velka cibula, olivovy olej, sol, 1-2 struciky cesnaku, oregano, zmes talianskeho korenia, syr feta alebo parmezan

Cestoviny uvarime, sparime paradajky a stiahneme z nich supku. Cibulu nakrajame na kusky a oprazime na olivovom oleji, pridame nadrobno pokrajany cesnak a nakrajane paradajky. Dochutime oreganom a zmesou talianskeho korenia. Priamo do hotovej zmesi mozeme pridat slany nakrajany syr feta a vsetko hned podavame s cestovinami. Ak sa rozhodneme pre parmezan, je dobre cestoviny este podla chuti osolit.

Špagety s hráškom

400 g spagiet, sol, 50 g udenej slaniny, cibula, 2 struciky cesnaku, 200 g vylupaneho zeleneho hrasku, mlete cierne korenie, masovy vyvar, 4 lyzice rajciakoveho pretlaku, 100 g postruhaneho udeneho syra, lyzica zelenej petrzlenovej vnate posekanej nadrobno

Spagety uvarime v osolenej vode, scedime a nechame odkvapkat. Udenu slaninu pokrajame na male kocky, rozprazime, pridame cibulu posekanu nadrobno, rozotrety cesnak a vylupany zeleny hrasok, okorenime mletym ciernym korenim a kratko oprazime. Potom podlejeme trochou masoveho vyvaru, primiesame rajciakovy pretlak a udusime. Uduseny hrasok premiesame s uvarenymi spagetami a posypeme postruhanym syrom a posekanou zelenou petrzlenovou vnatou.
http://www.svetreceptov.estranky.sk/clanky/cestoviny/spagety-s-hraskom.html

Sacherova torta original

150 g pšeničnej múky, 150 g masla, 150 g čokolády, 150 g cukru, 8 žĺtkov, 8 bielkov, marhuľový lekvár

150 g masla, 150 g zmäknutej čokolády,100 g cukru a 8 žĺtkov, ktoré pridávame postupne, vymiešame spolu do peny. Z 8 bielkov a 50 g cukru vyšľaháme tuhý sneh a postupne zmiešame s maslovou masou. Pridáme 150 g pšeničnej múky. Cestom naplníme tortovú formu, povrch vyrovnáme a dáme piecť do rúry na 170°C. Pomaly pečieme 1 hodinu, pričom zo začiatku necháme na rúre pootvorené dvierka. Po upečení tortu na chvíľu otočíme hore dnom na mriežku a necháme vychladnúť. Na dokončenie tortu vyrežeme z formy,otočíme upečenou stranou nahor a potrieme prepasírovaným marhuľovým lekvárom asi na hrúbku rúčky noža. Polejeme čokoládovou polevou.

Linecká torta

130 g múky, 130 g masla, 130 g cukru, 3 vajcia, 2 žĺtky, biela oblátka, ríbezľový lekvár, mandle

100 g ošúpaných a postrúhaných mandlí zmiešame v mažiari s dvoma surovými bielkami. Pridáme 130 g masla,130 g cukru a postupne dva žĺtky a tri celé vajcia. Vymiešame do peny,ochutíme postrúhaným citrónom, pridáme 130 g múky. Polovicou masy naplníme tortovú formu, navrch položíme bielu oblátku, ktorú nahrubo potrieme ríbezľovým lekvárom. Na to rozotrieme zvyšnú masu a dáme piecť na 160°C. Tortu pomaly pečieme 1 hodinu, pričom zo začiatku necháme na rúre pootvorené dvierka. Upečenú tortu nevyklápame a necháme vychladnúť. Pred podávaním posypeme cukrom.

Viedenské taštičky

180 g krupicovej múky,maslo,30 g vanilkového cukru,2 žĺtky, citónová kôra,marhuľový lekvár,vajce,mandle

Vypracujeme cesto: zmiešame 180 g krupicovej múky, 150 g masla, 30 g vanilkového cukru, dva uvarené, prepasírované žĺtky a najemno nasekanú citrónovú kôru. Necháme 30 minút odležať na chladnom mieste a potom vyvaľkáme na pomúčenej doske (asi na hrúbku rúčky noža). Z cesta vykrajujeme rovnomerné štvorce s dĺžkou strany 10 cm, do stredu dáme za malú lyžičku hustého marhuľového lekváru a okraje cesta jemne potrieme vajcom. Cesto teraz preložíme na polovicu tak, aby vznikol akýsi schodík a taštičky položíme na ľahko vymastený plech. Potrieme ich vajíčkom, ktoré sme rozriedili s trochou vody a zľahka posypeme nastrúhanými mandľami. Rúru zohrejeme na 160°C a pečieme, kým taštičky nechytia zlato-hnedú farbu. Upečené už necukríme.

Trhanec

3 vajcia, 125 ml mlieka, 60 g hladkej múky, vanilkový cukor, 2 lyžice kryštálového cukru, lyžicu hrozienok, soľ

Hrozienka opláchneme horúcou vodou a necháme odkvapkať. Vajcia rozdelíme.Mlieko zmiešame s múkou,štipkou soli a vanilkovým cukrom.Pridáme žĺtky a rúru predhrejeme na 180°C. Bielka vyšľaháme s cukrom na krémový sneh a 1/3 zmiešame s cestom. Do zvyšného snehu pridáme hrozienka. Na panvici si rozpustíme maslo, na ktoré cesto rovnomerne rozložíme a pečieme na miernom ohni,kým spodná strana nie je sfarbená do
zlatohneda. Masu otočíme a ďalej pečieme v rúre – mriežka na strednom stupni – asi 5 minút. Vyberieme z rúry a potrháme na menšie kusy.

Ryžový nákyp

90 g veľkozrnnej ryže,0,5 l mlieka,soľ,60 g masla,50 g cukru, citrónová kôra,3 žĺtka,30 g hrozienok,strúhanka,malinový sirup

V 0,5 l mlieka, do ktorého sme pridali trochu soli a 10 g masla, rozvaríme 90 g ryže, uvaríme hustú kašu a dáme ochladiť. Vymiešame 50 g masla s 30 g cukru, trochou citrónovej kôry a po jednom pridáme 3 žĺtka. Do tejto masy zamiešame vychladnutú ryžu a 30 g hrozienok. Z 3 bielkov vyšľaháme tuhý sneh a zmiešame s 20 g cukru.Sneh potom pridáme do ryžovej masy.Vymastený a strúhankou vysypaný pekáč naplníme do výšky dvoch prstov,rozotrieme a pomaly pečieme v stredne teplej rúre asi hodinu, kým povrch nezhnedne. Pocukrujeme a ozdobíme malinovým sirupom.

Viedenská štrúdľa

350 g masla,90 g cukru,6 vajec,citrónová kôra,škorica,150 g orechov,80 g fíg a datlí,40 g hrozienok,60 g strúhanky
na štrúdľové cesto : 350 g hladkej múky,vajce,štipku soli,lyžicu oleja


Z hladkej múky, celého vajca, štipky soli, 1 lyžice oleja a vlažnej, skôr studenej vody (podľa potreby) vypracujeme polomäkké cesto. Miesime ho na nepomúčenej doske dovtedy, kým sa nezačne odliepať a kým nie je hodvábne hladké. Potom cesto položíme na pomúčené miesto na doske, prikryjeme utierkou alebo meirne zohriatym hrncom a necháme stáť 10 minút. Cez veľký stôl napneme plachtu / utierku a poprášime ju múkou. Cesto položíme do stredu a trochu ho rozvaľkáme do šírky. Následne ho výdatne potrieme olejom, tým zabránime zliepaniu cesta pri vyťahovaní. Ťahanie prebieha nasledovne : pomúčené ruky vsunieme pod cesto a vždy od stredu ťaháme smerom ku hranám stola, až kým cesto nie je tenké ako papier a napnuté cez všetky hrany stola. Povrch potom pokvapkáme trochou roztopeného masla a posypeme 60 g strúhanky, ktorú sme predtým opiekli na 40 g masla. Jeden okraj cesta necháme neposypaný – približne na šírku dvoch rúk. 150 g masla zmiešame s 60 g cukru a postupne pridávame 6 žĺtkov, vymiešame do peny. Ochutíme citrónovou kôrou a škoricou. Do tejto masy primiešame 150 g nahrubo nasekaných orechov, 80 g na kocky nakrájaných fíg a datlí a hrozienka. Zo 6 bielkov vyšľaháme tuhý sneh, ktorý zmiešame s 30 g cukru a zamiešame do masy. Cesto natrieme plnkou, zľahka zrolujeme. Štrúdľu potrieme rozpusteným maslom a pečieme v stredne horúcej rúre 30 minút, kým nebude mať zlatohnedú farbu.

Granatiersky pochod

80 g masti,3 cibule,1 kg zemiakov,soľ,čierne korenie,fliačky
Na masti opražíme nahrubo nakrájanú cibuľu. Pridáme 1 kg na plátky nakrájaných varených zemiakov, ochutíme soľou, čiernym korením a pečieme,kým sa okraje zemiakov nesfarbia.Čiastočne ich rozdrobíme. Do hotových zemiakových trhancov zamiešame uvarené,vychladené a odkvapkané fliačky.Všetko necháme zapiecť v rúre pri teplote 180°C.

12. 3. 2012

Pečené kurča s klasickou plnkou


kurča,bravčová masť,žemľa,20 g masla,soľ,petržlenová vňať, muškátový orech,žĺtok
Aby boli mladé kurčatá výdatnejšie,zvyknú sa plniť žemľovou plnkou. V takom prípade narežeme kožu hrdla tesne za hlavou, stiahneme a holý krk odrežeme tesne pri prsiach. Dvoma prstami potom opatrne uvoľníme mäso, aby vznikol čo najväčší otvor, ktorý nemá žiadne iné diery. Na plnku potrebujeme 1 pokrájanú, zmäknutú žemľu, ktorú dobre vytlačíme a zmiešame s 20 g masla, soľou, petržlenovou vňaťou,muškátovým orechom a žĺtkom. Toutomasou naplníme kura, otvor zašijeme a pečieme spolu s bravčovou masťou v horúcej rúre pri 200°C.

Pečená mladá kačka


mladá kačka,soľ,100 g bravčovej masti
Mladú kačicu očistíme, vyberieme vnútornosti a zvonka i zvnútra potrieme soľou. Pomocou špagátu stiahneme do požadovaného tvaru.Kačicu položíme - chrbtovou stranou hore - do pekáča, ktorý by nemal byťpríliš veľký. Polejeme roztopenou bravčovou masťou a pečieme pri 200 °C. Za častého polievania upečieme najskôr chrbát do zlatista, potom obrátime. Často polievame vlastnou šťavou, pečieme do zlatista. Mäso je vtedy dostatočne prepečené,ak ho podržíme zadnou časťou hore a zvnútra vytečie niekoľko čírych kvapiek. Mladú kačicu treba piecť asi 1 hodinu. Ako prílohu podávame mladé zemiaky a kapustový šalát.

Srňacie mäso v lístkovom ceste


500 g srňacieho stehna alebo chrbta,120 g šampiňónov,70 g cibule,petržlenovej vňate,soľ, čierne korenie,bal. lístkového cesta, malé vajce
Mäso obrežeme, osolíme a okoreníme. Prudko opečieme na oleji. Šampiňóny a cibuľu očistíme a nakrájame na malé kocky. Petržlenovú vňať umyjeme a nasekáme.Všetko opečieme na panvici, začíname cibuľou, a ochutíme soľou a čiernym korením. Vyvaľkáme lístkové cesto, na ktoré rozotrieme vychladnutý Duxelles. Na to položíme mäso a hneď zrolujeme. Potrieme rozšľahaným vajcom a dáme asi na 20 minút piecť do rúry.

Bravčové kare na smotane so zeleninou


600 g bravčového filé,soľ, čierne korenie,horčicu,olej
zelenina so smotanou : 50 g cibule,olej,1/8 l polievky,200 g karotky,150 g šampiňónov,150 g hrášku,soľ,čierne korenie, 1/8 l šľahačky, 20 g hladkej múky, petržlenovú vňať
Bravčové filé nakrájame, okoreníme a ostro opečieme. Pripravíme si zeleninu so smotanou : cibuľu ošúpeme, nakrájame a opečieme na oleji, zalejeme polievkou.Šampiňóny a hrášok umyjeme, nakrájame a dáme variť do polievky. Pridáme soľ a čierne korenie. Šľahačku s múkou vymiešame nahladko, zohrejeme a zamiešame do polievky. Potom nakrájame petržlenovú vňať a pridáme k zelenine.

Bravčová sviečkovica so špenátovou plnkou


200 g bravčového filé,80 g špenátových listov,cesnak,soľ, čierne korenie, olej
príloha z kalerábu : 300 g kalerábu, 20 g masla,soľ, čierne korenie, cukor, príp. bujón
Do bravčového filé pozdĺžne navŕtame ihlou na špikovanie dierku, ktorú potom zväčšíme varechou. Špenátové listy sparíme a ochutíme roztlačeným cesnakom. Natlačíme do otvoru v mäse. Mäso osolíme a posypeme čiernym korením, potom prudko opečieme a v rúre dusíme 20 – 25 minút, kým nie je mäkké. 
Príloha z kalerábu : kaleráb ošúpeme a pokrájame na kocky, ktoré uvaríme do polomäkka. Uvarený kaleráb namočíme do rozpusteného masla a okoreníme.

Sedliacke kotlety


4 ks krkovičky alebo kotliet,veľkú cibuľa,2 karotky,2 uhorky , 150 g šampiňónov,pár Frankfurtských párkov,3 strúčiky cesnaku, rasca,soľ, čierne korenie,500 g zemiakov

Kotlety osolíme, posypeme čiernym korením a potrieme rascou. Jednu stranu namúčime a prudko opečieme.Vo výpeku opražíme cibuľu. Karotky,uhorky, šampiňóny a Frankfurtské párky nakrájame na plátky, krátko opražíme. Všetko ochutíme korením a zalejeme trochou polievky. Omáčkou polejeme mäso, ošúpeme surové, príp.predvarené zemiaky, ktoré nakrájame na plátky a položíme navrch. Pečieme v rúre 1 hodinu.


9. 3. 2012

Bravčová hlava s chrenom

bravčový rypák,kus bravčovej hlavy,soľ,celé čierne korenie, kolieska cibule,koreňová zelenina,bobkový list, ocot,chren
Očistený bravčový rypák dáme spolu s kusom bravčovej hlavy variť do vody,pridáme soľ, celé čierne korenie, kolieska cibule, niekoľko koreňovej zeleniny a bobkový list. Pomaly varíme, kým mäso nezmäkne. Na záver celý vývar výdatne okyslíme octom a polejem ním bravčový rypák, ktorý sme predtým nakrájali na malé kusy. Vrch posypeme strúhaným chrenom. Ako prílohu podávame dusené zemiaky.

Pečené bravčové mäso

800 g bravčového mäsa,soľ,rasca,cesnak,múka

Na štyri porcie počítame 800 g mäsa, ktoré potrieme soľou, rascou a cesnakom.Dno pekáča vyložíme nadrobno nasekanými odrezkami mäsa. Pekáč by mal mať takú veľkosť, aby okolo mäsa nebolo príliš veľa voľného priestoru.Nalejeme do neho vodu (asi na hrúbku prsta), položíme mäso – peknou stranou dolu - a dáme piecť do horúcej rúry. Počas pečenia polievame. Ak už mäso chytilo farbu, obrátime ho a za častého polievania vlastnou šťavou pečieme ďalej. Mäso je vtedy dostatočne mäkké, ak do neho pichneme vidličkou a objavia sa číre kvapky. Dôležité je, aby sa dovtedy dostatočne vypiekla aj šťava. Potom trochou múky posypeme kosti, rýchlo prepečieme a zalejeme vodou. Vznikne tak riedka šťava, ktorú prevaríme.

Viedenský rezeň

bravčové mäso,120 -140 g na porciu,múka,vajce,strúhanka,olej, masť

Viedenský rezeň je najznámejšou rakúskou špecialitou. Na jeho prípravu sa hodí každý druh bravčového mäsa, či už špička/ frikando alebo šál, či orech.Najviac však špička. Na jednu porciu potrebujeme 120 – 140 g mäsa, ktoré krájame tak, aby vznikla čo možno najviac pravouhlá plocha. Rezeň nasolíme a z oboch strán pomúčime. Potom ho namočíme do vajíčka a následne obalíme v strúhanke. Na panvicu nalejeme toľko oleja, aby v ňom rezeň mohol plávať. Rezeň vložíme do rozpáleného oleja a vyprážame asi 2 minúty, kým nezhnedne, potom obrátime. Takisto vypražíme aj z druhej strany. Necháme odkvapkať a ozdobíme plátkom citrónu.

8. 3. 2012

Viedenské slimaky

20 g masla,,soľ,čierne korenie,cesnak,cibuľa,tymián,20 slimákov

Potom, čo sme slimáky pripravili podľa predošlého návodu, pripravíme si jemné koreninové maslo. Na 1 ulitu potrebujeme 20 g masla so soľou, čierne korenie, roztlačený cesnak, najemno nakrájanú cibuľu a tymián. Všetko dobre zmiešame a vypracujeme jemné maslo, ktorým do polovice naplníme vysušenú ulitu. Potom do neho jemne vtlačíme na mäkko uvareného a ochladeného slimáka a ulitu zatvoríme zvyšným maslom. Postavíme otvorom nahor a vložíme do horúcej rúry. V momente, keď maslo v ulitách začne vrieť,sú slimáky hotové. Podávame s opečenými žemľovými plátkami.

Zapečený karfiol s parmezanom

karfiol, soľ, 30 g masla, múka, mlieko, muškátový orech, vajce, parmezán, strúhanka

Umytý karfiol uvaríme v slanej vode domäkka. Vyberieme z vody, necháme odkvapkať a dáme do vymastenej zapekacej misy. Z 20 g masla a rovnakého množstva múky pripravíme ľahkú zápražku, ktorú zalejeme horúcim mliekom, čím vznikne hustá omáčka, povaríme. Ochutíme soľou, strúhaným muškátovým orechom, celým vajcom a 1 lyžicou parmezánu, premiešame Syrovou omáčkou polejeme karfiol,husto posypeme parmezánom, pridáme trochu strúhanky a zopár plátkovmasla. Pečieme v stredne teplej rúre 10 minút dozlata.

Paradajky s bazalkovým krémom

120 g tvarohu,120 g Gervais,cesnak,0,5 citróna,sušenú bazalku, soľ, čierne korenie,200 g mäsité paradajky (menšie),60 g šunky, 250 g bazalky,čerstvé bylinky
Tvaroh zmiešame so syrom Gervais a pridáme roztlačený cesnak. Vytlačíme šťavu z citróna, pridáme do tvarohu,zamiešame. Paradajky umyjeme a vyberieme vnútro. Naplníme ich pripraveným krémom a vrch obložíme šunkou.Čerstvú bazalku nakrájame najemno,zmiešame s ostatnými bylinkami a posypeme paradajky. Trochu krému dáme aj na spodok paradajok.

Udený jazyk Schonbrunn

francúzsky šalát,plátky údeného jazyka, vajce, uhorky ,aspik, hľuzovka,šalát

Na okrúhlej sklenenej platni si nachystáme francúzsky šalát, ktorý rozotrieme do kruhu v šírke plátkov údeného jazyka. Tieto potom poukladáme na šalát tak, aby vytvárali tvar šindľa.Každý plátok jazyka obložíme plátkom natvrdo uvareného vajíčka, na to položíme tenký plátok uhorky, ktorú ozdobíme kúskom hľuzovky. Predtým,než začneme ukladať jednotlivé plátky,pokvapkáme každý trochou rozpusteného aspiku, aby obloha ostala držať. Potom všetko primerane polejeme rozpusteným,nie však horúcim, aspikom.Jedlo tak bude vyzerať ako keby bolo pod sklom. Stred platne vyložíme hlávkovým šalátom, nakrájaným na rezance,ktorý sme predtým ochutili a osušili. Vonkajšiu stranu platne ozdobíme pokrájaným aspikom.

Viedenský údeninovy šalát

Parízer alebo mäkkás aláma,špekáčik,Frankfurtské párky, soľ, čierne korenie.,cibuľa,pažítka,horčica,ocot, paradajkový pretlak, olej,hlávkový šalát,vajce

Údeniny ošúpeme a nakrájame na rezance.Pridáme soľ, čierne korenie, najemno nakrájanú cibuľu a pažítku, trochu horčice a rozriedeného octu, ďalej trochu paradajkového pretlaku a olej.Všetko dobre premiešame. Treba dať pozor, aby jedlo nebolo príliš riedke.Šalát naložíme do sklenenej misy, obložíme kolieskami natvrdo uvareného vajíčka a dookola obložíme nakrájaným hlávkovým šalátom.

Smotanová polievka

60 g masla,50 g múky,cukor,soľ,1 l plnotučného mlieka,žemle
Pripravíme ľahkú zápražku z 60 g masla a 50 g múky. Pridáme trochu cukru a soli a zalejeme 1 litrom vriaceho mlieka. Necháme poriadne prevariť. Polievku podávame s opečenými žemľovými kockami.

Karfiolová polievka

karfiol,soľ,60 g masla,50 g múky,0,5 l vývaru,2 žemľové pečivá

Polovicu karfiolu rozoberieme na ružičky,umyjeme a uvaríme v 0,5 l mierne osolenej vody domäkka. Z 60 g masla a 50 g múky pripravíme ľahkú zápražku,ktorú zalejeme polovicou vody z karfiolu a 0,5 l vývaru z kostí. Pridáme nastrúhaný muškátový orech, povaríme. Na záver necháme karfiol variť so zvyšným vývarom ešte asi 10 minút. Podávame s opečeným žemľovým pečivom.

6. 3. 2012

Polenta

50 g masla,150 g póru,40 g kukuričnej krupice,1 l vody,soľ, čierne korenie,bobkový list, borievku, bujón, 0,5 zväzku petržlenovej vňate,tekvicový olej
Maslo rozpustíme a krátko v ňom opečieme nakrájaný pór. Pridáme polentu,necháme trochu opražiť, potom zalejeme vodou a necháme zovrieť. Pridáme koreniny, povaríme a ochutnáme.Na záver ozdobíme vňaťou a tekvicovým olejom.

Polievka s mrveničkou

100 g múky,malé vajce,soľ
Pripravíme si tuhé rezancové cesto,ktoré postrúhame na strúhadle a necháme dobre vysušiť. Mrveničku nasypeme do vriacej polievky a necháme 5 minút variť.

Polievka s pečeňovými knedlíčkami

40 g masti, 2 cibule, osmaženú petržlenovú vňať,soľ, čierne korenie,majorán, cesnak,150 g jemne zomletej pečienky, 3 žemle,vajce, trochu múky, strúhanku

Na masti opražíme trocha najemno nakrájanej cibule a petržlenovej vňate,ochutíme soľou, čiernym korením, majoránkou a trochou roztlačeného cesnaku.Všetko zmiešame so 150 g jemne zomletej pečienky, pridáme zmäknutú,vytlačenú a prepasírovanú žemľu. Dobre premiešame. Na záver primiešame vajce, trochu múky a strúhanky. Z tejto masy tvarujeme rovnomerné halušky a varíme 10 minút v slanej vode. Po uvarení halušky ochladíme v studenej vode a zalejeme vriacou hovädzou polievkou.

Rybacia polievka s telacími kosťami

2 kg teľacích kostí,soľ,koreňovú zeleninu,celé čierne korenie, hlavu,telo,chvostovú časť čerstvej sladkovodnej ryby, trochu bobkových listov,tymián

2 kg teľacích kostí pomaly varíme v 4 l vody, do ktorej sme pridali soľ, koreňovú zeleninu a celé čierne korenie.Potom scedíme. Do precedenej polievky pridáme hlavu, telo a prípadne aj chvostovú časť úplne čerstvej sladkovodnej ryby, ochutíme bobkovými listami a tymiánom. Necháme hodinu pomaly variť. Následne opatrne scedíme a podávame.

Hovädzia polievka po prešporský

1 kg mäsa s kosťou, soľ, 50 g očistenej koreňovej zeleniny (zeler, petržlen),pór,celé čierne korenie, cibuľu, trochu masti

Mäso s kosťou umyjeme studenou vodou tak, aby sme ho pritom nestláčali a dáme variť s 3 litrami osolenej vody.Očistenú koreňovú zeleninu opražíme v troche masti a pridáme k mäsu. Ďalej pridáme pór, celé čierne korenie a polovicu cibule, ktorú sme predtým na reznej ploche dohneda opiekli. Nepremeškajte moment varu. Takzvanú penu z polievky neodoberáme, necháme variť na miernom ohni s poodkrytou pokrievkou. To môže trvať minimálne dve, v závislosti od kvality mäsa však až štyri hodiny. Pokiaľ by bola polievka príliš mastná, môžeme z nej trochu odobrať, ale necháme toľko masti, aby v nej ostali „mastné oká“.

Chlebik vo vajíčku

3 celé vajcia,štipku vegety,chlieb / môže byť aj staršie pečivo/,olej na vyprážanie, asi 5 strúčikov cesnaku

Takže pre 4-člennú rodinku by malo stačiť asi 8 veľkých krajcov chleba, ktoré si rozkrojíme na polovice. Tri celé vajíčka si vyšľaháme aj s vegetou v miske. Na panvicu si nalejeme olej tak, aby bol vo výške aspoň jeden centimeter. Možno sa Vám to bude zdať mastné, ale cesnak, ktorý si k tomu dáme, nám to vykompenzuje. Priaznivo totiž ovplyvňuje odbúravanie cholesterolu. Keď je olej rozpálený, namočíme krajce vo vajíčkach a ponoríme ich do panvice. Musíme dávať pozor, aby sme vždy namáčali krajce tesne predtým, ako ich ideme smažiť. Ak ich totiž necháme v tých vajíčkach namočené dlhšie, poriadne sa neprepražia a budú v strede rozmočené. Keď sú chlebíky hotové, nakrájame si na ne cesnak a jedlo je hotové.

5. 3. 2012

Bratislavský tvarohový koláč

0,5 kg polohrubej múky,100 g práškového cukru,0,5 kocky droždia,200 ml mlieka,60 g masla,3 vajcia,trošku soli,0,5 kg tvarohu,vanilkový cukor,škoricový cukor, kyslú smotanu,za hrsť hrozienok

Na začiatku si vypracujeme kvások.Do misky si dáme vlažné mlieko, do neho pridáme za lyžicu múky, cukru a rozmrvíme do neho aj droždie. Necháme vykysnúť. Zatiaľ si do väčšej misy nachystáme múku, do nej dáme jedno vajce, štipku soli, rozpustené maslo, zvyšok práškového cukru. Vykysnutý kvások pridáme do misy a vymiešame-najlepšie mixérom na hladké cesto, ktoré sa nám odlepuje od misy.Zakryjeme utierkou a necháme kysnúť asi jednu hodinu. Zatiaľ si do pekáča nastelieme papier na pečenie a pripravíme si tvarohovú plnku. V miske vymiešame tvaroh s vanilínovým a škoricovým cukrom, s dvomi vajíčkami a smotanou. Ešte pridáme hrozienka a je to. Rúru si vyhrejeme na 200°C. Vykysnuté cesto si preklopíme na dosku a vyvaľkáme do požadovaného tvaru.Môžete ho rovno tvarovať aj v pekáči,ak sa ponáhľate. Dáme ho do formy na pečenie a prstami spravíme okraje tak, aby nám nachystaná plnka z neho potom nevytekala. Tú tam vzápätí vylejeme a koláč sa môže piecť. Pečieme až kým tvaroh nezozlatne.

Makový koláč s ovocím

60 g masla,3 vajcia,70 g práškového cukru,škoricový cukor,4 biele rožky,2 dcl mlieka,0,5 dcl rumu,100 g mletého maku,250 g ríbezlí alebo čučoriedok (môžu byť mrazené, kompótované aj džem),štipka soli

Nakrájané rožky namočíme do mlieka s rumom. Zasypeme škoricovým cukrom a premiešame. Maslo si vymiešame s polovicou cukru do peny a potom po jednom pridávame žľtka. Skôr by som povedala, že ich opatrne roztierame do masla. Robíme to opatrne, lebo sa nám to môže seknúť. Bielky vyšľaháme so zvyškom cukru a štipkou soli a spolu s makom a namočenými rožkami opatrne vmiešame do masla. Okrúhlu formu si vystelieme mastným papierom a vylejeme do nej cesto. Dáme piecť do rúry vyhriatej na 180°C. Či je koláč upečený, vyskúšame špajlou a keď sa nám nič neprilepilo a cesto už trošku zhnedlo, môžeme ho vytiahnuť z rúry von. Necháme ho vychladnúť a potom z neho odlepíme papier na pečenie.Koláč buď potrieme džemom, alebo naň poukladáme ovocie. Ak máme čas, môžeme si spraviť želatínu a tú potom vyliať na ovocie.

Bublanina

200 g práškového cukru,125 g masla,250 polohrubej múky,štipku prášku do pečiva, alebo sódy,bikarbóny,3 vajcia,1 dcl mlieka, vanilkový cukor,ovocie napr. marhule, .černice, čučoriedky...

Zmäknuté maslo si dáme do misky s cukrom a jemne ho trieme, až kým nám nevznikne hladký krém. Potom tam po jednom pridávame žľtky a opatrne zakaždým zamiešame, aby sa nám cesto neseklo.Ďalej pridáme vlažné mlieko a múku s kypriacim práškom. Poriadne vymiešame,aby sme tam nemali hrudky. Bielky si osolíme a vymiešame hustý sneh, ktorý postupne vmiešame do cesta.Rúru si rozpáľme na 160°C a plech si vystelieme papierom na pečenie. Do neho potom vylejeme cesto a poroztierame ho do všetkých rohov.Na povrch poukladáme umyté ovocie a dáme piecť. Bublanina je hotová, keď do nej pichneme a na špajle nám neostane cesto. Mala by mať peknú zlatistú farbu. Na záver ju pocukrujeme a môžeme podávať.

Gaštanovo-čokoládová torta

150 g gaštanového pyré z mrazenej kocky,200 g čokolády na varenie,150 g masla alebo palmarínu,4 vajcia,150 g práškového cukru,1 bal. vanilínového cukru,100 g mletých orechov , alebo mandlí, či lieskovcov, šľahačková smotana,1 bal. stužovača do šľahačky,čokoládové hobliny alebo hobliny z gaštanového pyré/,musí byť zamrznuté,aby sa dalo strúhať/,ríbezľový alebo iný pikantný džem na potretie

Polámanú čokoládu a maslo vymiešame nad parou dohladka a odstavíme.Rozmrazené gaštanové pyré dáme do misy a dobre vymiešame s rumom.V osobitnej nádobe vyšľaháme celé vajcia s práškovým a vanilínovým cukrom na hustý, penistý krém a za stáleho miešania potom pridávame do misy s gaštanovým pyré. Po troške zašľaháme vlažnú čokoládu a nakoniec zamiešame pomleté orechy alebo mandle, ktoré v tomto prípade nahrádzajú múku.Tortovú formu vystelieme vymasteným papierom na pečenie a vlejeme pripravené cesto. Povrch urovnáme a dáme piecť do predhriatej rúry. Pečieme pri strednej teplote asi 25 –30 minút. Korpus necháme dobre vychladnút, potom môžeme potrieť tenkou vrstvou džemu. Nastriekame šľahačku vyšľahanú so stužovačom dotuha a ozdobíme čokoládovými, alebo gaštanovými hoblinami.

Kokosové pusinky

3 bielka,250 g práškového cukru,500 g kokosovej múčky,1 PL kukuričného škrobu, trošku soli

Do hrnca si dáme zovrieť vodu. Na hrniec položíme nerezovú misku a v nej nad parou vyšľaháme bielka s cukrom.Pridáme kukuričný škrob a ešte chvíľu necháme nad parou, aby nám vznikla nadýchaná, jednoliata masa. Potom odstavíme a pridáme soľ a kokos. Zľahka to celé premiešame. Lyžicou naberáme pusinky a ukladáme ich na vymastený plech. Dáme do rúry, ktorú sme si rozpálili na 150°C a pečieme asi 15 min. kým nebudú zlatistej farby. Ak sa Vám chce, môžete si rozpustiť čokoládu a hotové, vychladnuté pusinky do nej
ponamáčať. 

Bábovka

250 g polohrubej múky,200 g práškového cukru,vanilkový cukor,prášok do pečiva,6 vajec,1 dcl oleja,1 dcl vody,1 dcl rumu,hrozienka-za hrsť,kakao alebo granko,0,5 masla,štipka soli

Prvá vec je, aby sme si hrozienka sultánky namočili do rumu aspoň 6 hodín dopredu. Ideálne je mať ich v rume celý deň. No ak ste sa rozhodli, že upečiete bábovku v tejto chvíli, namočte hrozienka do rumu a dajte ich na minútku zohriať do mikrovlnky. Tam sa napijú rumu a zmäknú. Potom si vymastíme formu na bábovku. Vysypeme formu polohrubou múkou a dáme ju nabok, kým si urobíme cesto. Zapneme rúru na 160°C a necháme ju rozpáliť. Pripravíme si dve väčšie misy, mixér s dvomi miešacími lopatkami a jednu varešku. Do prvej misy si dáme 6 oddelených bielkov, na ktoré dáme štipku soli, aby nám neskôr sneh pekne stuhol. Najprv sa venujme druhej miske, do ktorej si dáme 6 žĺtkov. Prisypeme tam práškový cukor, ale trošku si necháme na záverečné poprášenie bábovky. Pridáme vanilkový cukor a dobre to všetko mixérom vymiešame, až nám vznikne hustý žltý krém. Teraz namočte prst do cesta a ochutnajte. Musí byť hladké a primerane sladké. Do krému po kvapkách pridáme 1dcl oleja, pričom neustále miešame mixérom. To isté zopakujeme aj s vodou. Teraz je čas, aby sme tam zamiešali polohrubú múku s kypriacim práškom. Dobre rozmixujeme, aby sme tam nemali hrudky. Vareškou do cesta zamiešame hrozienka, ktoré sme predtým zcedili, aby sme ich zbavili rumu. Vezmeme misku s bielkami a mixérom vyšľaháme tuhý sneh. 2/3 snehu vmiešame opatrne do cesta. Najlepšie je začať iba s jednou lyžicou snehu a potom postupne pridávať, aby nám cesto zostalo pekne prevzdušnené. Teraz približne 2/3 cesta vylejeme do formy na pečenie. Do zvyšku cesta pridáme zvyšný sneh a kakao/granko/.Opatrne premiešame a vylejeme do formy. Takto dostaneme dvojfarebnú žlto - hnedú bábovku. Dáme piecť asi na 35 až 45 minút. Bábovka je hotová vtedy, ak do nej pichneme špajlu a nič sa nám na ňu neprilepí. Po upečení ju vyklopíme z formy a dáme si rozpustiť maslo. Ním potom celú bábovku potrieme a vzápätí nato ju poprášime cukrom, až nám vznikne cukrová kôrka.

3. 3. 2012

Jablkový koláč z čokoládovo-pomarančovou polevou

6 veľkých jabĺk alebo mrkiev,za hrsť hrozienok,5 vajec,400 g práškového cukru,vanilkový cukor,škoricový cukor,250 g polohrubej múky,2,5 dcl oleja,prášok do pečiva, štipka sódy bikarbóny,štipka nastrúhaného muškátového orieška, 2 čokolády na varenie, asi 60 g masla,trošku mlieka,,nastrúhaná kôra z pomaranča,šťava z polovice pomaranča

Najprv si urobíme cesto, na ktoré potrebujeme väčšiu misu. V nej si rozmiešame celé vajíčka s práškovým a vanilkovým cukrom. Miešajte, kým nevznikne penistý krém. Potom za neustáleho miešania do neho postupne prikvapkávame olej. Keď je to dobre vymiešané,tak si pripravíme dva okrúhle pekáče, ktoré vystelieme papierom na pečenie. Rúru si dáme rozpáliť na 170°C.Teraz sa vrátime späť k mise s cestom. Pridáme do nej múku s práškom do pečiva a sódu bikarbónu. Zamiešame, ale zľahka, aby bolo cesto stále trochu nadýchané. Pridáme muškátový oriešok,hrozienka ,škoricový cukor a mrkvu/jablká.Zľahka premiešame a vlejeme do foriem. Dáme to piecť, pokiaľ to ide naraz, na asi 40 minút. Špajlou zistíme,či je koláč hotový, vtedy sa už totiž na ňu cesto nelepí.Dáme vychladnúť a potom koláče preklopíme na pripravené taniere, alebo tácne. Polevu si prichystáme až keď je koláč vychladnutý. Nerezovú misku si položíme na hrniec s variacou sa vodou. Dáme do nej nalámanú čokoládu, maslo a trošku mlieka.Kým sa čokoláda roztopí, tak si nastrúhame pomarančovú kôru a vytlačíme šťavu z polovice pomaranča. Všetko to v miske zmiešame na hladký krém,ktorý bude nádherne voňať po pomarančoch.Dá sa to urobiť aj v mikrovlnke,alebo priamo v hrnci, ale tam je riziko, že to prihorí. Polevu ešte teplú vylejeme na vychladnuté korpusy a roztrieme. Musíme sa ponáhľať, lebo ak ste dali málo masla,alebo mlieka, tak poleva bude mať tendenciu rýchlo stvrdnúť. Na záver môžete použiť trochu hoblín z pomarančovej kôry ako dekoráciu.