29. 3. 2012

Judáše

250 ml mlieka, 35 g droždia, 2 PL kryštálového cukru, 100 g masla, 2 žĺtky, citrónová kôra, štipka soli, 500 g polohrubej múky

Do vlažného mlieka rozdrobíme droždie, premiešame s cukrom a troškou múky a necháme vykysnúť. Pridáme roztopené vychladnuté maslo, žĺtky, citrónovú kôru a múku so štipkou soli. Vypracujeme cesto a necháme ho kysnúť asi 30 minút. Potom cesto rozdelíme na 25 kúskov, z každého ušúľame valček a stočíme do špirály, alebo zauzlujeme. Poukladáme ich na vymastený plech a necháme 15 minút kysnúť. Potrieme žĺtkom, posypeme makom a pečieme 15 – 20 minút pri 200°C. V 2 PL horúcej vody rozpustíme 2PL medu a týmto potrieme judáše hneď po upečení.

Žiadne komentáre: