1. 3. 2012

Zemiakové placky

8 veľkých ošúpaných zemiakov, 2 veľké cibule, 5 strúčikov cesnaku,hrnček polohrubej múky,celé vajce, trošku soli a korenia, trošku majoránky, 2 dcl mlieka, olej na vyprážanie

Zemiaky si postrúhame na čo najjemnejšom strúhadle. Kedysi som to robievala ručne, ale odkedy môj praktický manžel doniesol mixér, strúham ich na ňom. K tomu nastrúhame cibule a cesnak.Premiešame. Pridáme polohrubú múku, soľ, čierne korenie,majoránku, vajce, mlieko a všetko to dobre premiešame. Hustota hmoty závisí od toho, či máme radi placky jemnejšie, alebo hutnejšie.Necháme chvíľu postáť. Najlepšie asi tak hodinku. Škrob zo zemiakov vnikne do masy a tá sa potom lepšie spojí a placky sa nám pri smažení nebudú k trhať. Po tej hodinke si rozpálime olej na panvici a veľkou lyžicou,alebo naberačkou si naberieme masu a tvarujeme placky na panvici. Opekáme najprv na jednej strane a až nám placka zmení farbu na medovo žltú. Potom otočíme na druhú stranu. Po upečeníj u necháme odkvapkať, aby nebola mastná. Ešte jedna rada na záver. Ak ste urobili hustejšie cesto a placky sú hrubšie môže sa stať, že sa dobre neprepečú.Vtedy možno do masy naliať trošku mlieka a tým ju rozriediť, alebo treba placky smažiť na miernom ohni o nejaký ten čas dlhšie. A ešte nezabudnite na cviklu, alebo niečo kyslé, najlepšie kyslú kapustu, ktorá je veľkým tukožrútom.

Žiadne komentáre: