29. 3. 2012

Veľkonočný bochník s mandľami

41 g droždia (1 kocka), 750 g polohrubej múky, 1/2 l mlieka, 180 g masla, 180 g cukru, 3 žĺtky, citrónová kôra z citróna, 70 g mandlí, 40 g hrozienok, 1/2 vajca na potretie, štipka soli (suroviny sú pre dva bochníky)

Príprava kvásku: Do časti vlažného mlieka (cca 50 ml) lyžičkou cukru a lyžičkou hladkej múky rozdrobíme droždí. Rozmiešame, posypeme ešte 1 lyžičkou hladkej múky, zakryjeme utierkou a necháme kysnúť asi 30 minút. Cesto: Do misy dáme múku premiešanú so štipkou soli, pridáme cukor, žĺtky, rozpustené maslo (nesmie byť horúce), vykysnutý kvások, vlažné mlieko a citrónovú kôru a vypracujeme hladké cesto. Cesto preložíme na dosku a vypracujeme rukami, až kým sa nebude lepiť na dosku (prisypávame vždy trochu polohrubej múky). Nakoniec do neho pridáme hrozienka a nasekané mandle. Dáme späť do misy, poprášime múkou, prikryjeme obrúskom a necháme v teple kysnúť. Keď je cesta dvakrát toľko (tzn. podľa teploty v miestnosti za hodinu a viac), vyklopíme ho na dosku a vyvaľkáme bochníky. Ak robíme dva bochníky na jeden plech a chceme ich mať zo všetkých strán rovnomerne upečené, posadíme každý bochník na samostatný papier, aby sme ich mohli ku koncu pečenia otočiť. Utvorené bochníky necháme nakysnúť. Potom ich potrieme našľahaným vajcom, posypeme nakrájanými mandľami. Bochníky dáme piecť do dobre vyhriatej trúby, potom oheň zmiernime a dopekáme. Pečieme podľa veľkosti 3/4 hodiny aţ 1 hodinu.

http://kuchar.mojerecepty.sk/2010/07/velkonocny-bochnik-s-mandlami/

Žiadne komentáre: