29. 3. 2012

Veľkonočný veniec zo Zemplína

500 g polohrubej múky, 1 kvasnice, 250 ml mlieka, 100 g cukru, kôra z  citróna, rum, hrozienka, vanilkový cukor, štipka soli, 2 vajcia, 100 g mäkkého masla
na ozdobu: 2 žĺtky, posekané mandle, farbené vajcia uvarené natvrdo


Do preosiatej múkyurobíme jamku a nalejeme do nej kvasnice rozmrvené v troche vlaţného mlieka. Posypeme lyžičkou cukru a zasypeme trochou múky. Prikryté necháme kysnúť asi 15 minút. Pridáme zvyšný cukor, vanilkový cukor, citrónovú kôru, vajcia, rozpustené maslo a zvyšné mlieko. Vymiesime hladké cesto a prikryté necháme asi 30 minút kysnúť. Do cesta zapracujeme vysušené hrozienka, ktoré sme vopred namočili do rumu. Cesto rozdelíme na 3 časti a vytvoríme valčeky dlhé asi 50 cm. Spletieme ich do vrkoča, spojíme do venca a dáme na vymastený plech. Necháme kysnúť asi 30 minút, potrieme rozšľahanými žĺtkami, posypeme mandľami a pečieme 35 minút pri 170°C. Po vychladnutí vložíme farebné vajíčka.

Žiadne komentáre: