3. 3. 2012

Jablkový koláč z čokoládovo-pomarančovou polevou

6 veľkých jabĺk alebo mrkiev,za hrsť hrozienok,5 vajec,400 g práškového cukru,vanilkový cukor,škoricový cukor,250 g polohrubej múky,2,5 dcl oleja,prášok do pečiva, štipka sódy bikarbóny,štipka nastrúhaného muškátového orieška, 2 čokolády na varenie, asi 60 g masla,trošku mlieka,,nastrúhaná kôra z pomaranča,šťava z polovice pomaranča

Najprv si urobíme cesto, na ktoré potrebujeme väčšiu misu. V nej si rozmiešame celé vajíčka s práškovým a vanilkovým cukrom. Miešajte, kým nevznikne penistý krém. Potom za neustáleho miešania do neho postupne prikvapkávame olej. Keď je to dobre vymiešané,tak si pripravíme dva okrúhle pekáče, ktoré vystelieme papierom na pečenie. Rúru si dáme rozpáliť na 170°C.Teraz sa vrátime späť k mise s cestom. Pridáme do nej múku s práškom do pečiva a sódu bikarbónu. Zamiešame, ale zľahka, aby bolo cesto stále trochu nadýchané. Pridáme muškátový oriešok,hrozienka ,škoricový cukor a mrkvu/jablká.Zľahka premiešame a vlejeme do foriem. Dáme to piecť, pokiaľ to ide naraz, na asi 40 minút. Špajlou zistíme,či je koláč hotový, vtedy sa už totiž na ňu cesto nelepí.Dáme vychladnúť a potom koláče preklopíme na pripravené taniere, alebo tácne. Polevu si prichystáme až keď je koláč vychladnutý. Nerezovú misku si položíme na hrniec s variacou sa vodou. Dáme do nej nalámanú čokoládu, maslo a trošku mlieka.Kým sa čokoláda roztopí, tak si nastrúhame pomarančovú kôru a vytlačíme šťavu z polovice pomaranča. Všetko to v miske zmiešame na hladký krém,ktorý bude nádherne voňať po pomarančoch.Dá sa to urobiť aj v mikrovlnke,alebo priamo v hrnci, ale tam je riziko, že to prihorí. Polevu ešte teplú vylejeme na vychladnuté korpusy a roztrieme. Musíme sa ponáhľať, lebo ak ste dali málo masla,alebo mlieka, tak poleva bude mať tendenciu rýchlo stvrdnúť. Na záver môžete použiť trochu hoblín z pomarančovej kôry ako dekoráciu.

Žiadne komentáre: