5. 3. 2012

Bábovka

250 g polohrubej múky,200 g práškového cukru,vanilkový cukor,prášok do pečiva,6 vajec,1 dcl oleja,1 dcl vody,1 dcl rumu,hrozienka-za hrsť,kakao alebo granko,0,5 masla,štipka soli

Prvá vec je, aby sme si hrozienka sultánky namočili do rumu aspoň 6 hodín dopredu. Ideálne je mať ich v rume celý deň. No ak ste sa rozhodli, že upečiete bábovku v tejto chvíli, namočte hrozienka do rumu a dajte ich na minútku zohriať do mikrovlnky. Tam sa napijú rumu a zmäknú. Potom si vymastíme formu na bábovku. Vysypeme formu polohrubou múkou a dáme ju nabok, kým si urobíme cesto. Zapneme rúru na 160°C a necháme ju rozpáliť. Pripravíme si dve väčšie misy, mixér s dvomi miešacími lopatkami a jednu varešku. Do prvej misy si dáme 6 oddelených bielkov, na ktoré dáme štipku soli, aby nám neskôr sneh pekne stuhol. Najprv sa venujme druhej miske, do ktorej si dáme 6 žĺtkov. Prisypeme tam práškový cukor, ale trošku si necháme na záverečné poprášenie bábovky. Pridáme vanilkový cukor a dobre to všetko mixérom vymiešame, až nám vznikne hustý žltý krém. Teraz namočte prst do cesta a ochutnajte. Musí byť hladké a primerane sladké. Do krému po kvapkách pridáme 1dcl oleja, pričom neustále miešame mixérom. To isté zopakujeme aj s vodou. Teraz je čas, aby sme tam zamiešali polohrubú múku s kypriacim práškom. Dobre rozmixujeme, aby sme tam nemali hrudky. Vareškou do cesta zamiešame hrozienka, ktoré sme predtým zcedili, aby sme ich zbavili rumu. Vezmeme misku s bielkami a mixérom vyšľaháme tuhý sneh. 2/3 snehu vmiešame opatrne do cesta. Najlepšie je začať iba s jednou lyžicou snehu a potom postupne pridávať, aby nám cesto zostalo pekne prevzdušnené. Teraz približne 2/3 cesta vylejeme do formy na pečenie. Do zvyšku cesta pridáme zvyšný sneh a kakao/granko/.Opatrne premiešame a vylejeme do formy. Takto dostaneme dvojfarebnú žlto - hnedú bábovku. Dáme piecť asi na 35 až 45 minút. Bábovka je hotová vtedy, ak do nej pichneme špajlu a nič sa nám na ňu neprilepí. Po upečení ju vyklopíme z formy a dáme si rozpustiť maslo. Ním potom celú bábovku potrieme a vzápätí nato ju poprášime cukrom, až nám vznikne cukrová kôrka.

Žiadne komentáre: