24. 1. 2012

Plnené buchtičky zo zemiakového cesta


500 g zemiakov,vajce,150 g hrubej múky, prášok do pečiva, soľ, mleté biele korenie,strúhaný muškátový oriešok, tuk na vymazanie pekáča
plnka : 175 g jemne mletého mäsa (bravčového, kuracieho, sójového,  salámy, údeného),cibuľa,50 g strúhaného syra,5 PL smotany
omáčka : 800 g sterilizovaných rajčín,100 ml zeleninového vývaru, 1 PL masla alebo rastlinného tuku, cibuľu, zväzok petržlenovej vňate

Zemiaky umyjeme a v šupke uvaríme. Ešte teplé ošúpeme a pretlačíme. Pridáme vajce a múku s práškom do pečiva. Podľa chuti osolíme a okoreníme, pridáme muškátový oriešok. Rýchlo vypracujeme cesto. Urobíme asi 8 kúskov. Pomúčenými rukami urobíme malé placky, do ktorých dáme guličku plnky.
Na plnku nakrájame na drobno cibuľu. Polovicu premiešame s mäsovou zmesou, soľou a mletým korením. Vytvoríme si valčeky (koľko máme „buchtičiek“ z cesta, toľko valčekov mäsovej zmesi), vložíme mäsovú plnku a urobíme buchtičku. Buchtičky vložíme do vymasteného pekáča alebo zapekacej misky, tesne vedľa seba, spojenou časťou dolu. Vrch a boky pomastíme. V predhriatej rúre upečieme. Asi 10 min. pred dopečením potrieme smotanou, posypeme strúhaným syrom a dopečieme dozlatova. Na omáčku podusíme druhú polovicu opraženej cibule, keď zosklovatie, pridáme roztlačené rajčiny aj s trochou nálevu, vývar a uvaríme hustejšiu omáčku. Nakoniec podľa chuti osolíme, okoreníme korením a na drobno nasekanou petržlenovou vňaťou.

Žiadne komentáre: