500 g zemiakov,vajce,150 g hrubej
múky, prášok do pečiva, soľ, mleté biele korenie,strúhaný muškátový oriešok, tuk
na vymazanie pekáča
plnka : 175 g jemne mletého mäsa
(bravčového, kuracieho, sójového,
salámy, údeného),cibuľa,50 g strúhaného syra,5 PL
smotany
omáčka : 800 g sterilizovaných
rajčín,100 ml zeleninového vývaru, 1 PL masla alebo rastlinného tuku, cibuľu, zväzok
petržlenovej vňate
Zemiaky umyjeme
a v šupke uvaríme. Ešte teplé ošúpeme a pretlačíme. Pridáme
vajce a múku s práškom do pečiva. Podľa chuti osolíme
a okoreníme, pridáme muškátový oriešok. Rýchlo vypracujeme cesto. Urobíme
asi 8 kúskov. Pomúčenými rukami urobíme malé placky, do ktorých dáme guličku
plnky.
Na plnku nakrájame na drobno
cibuľu. Polovicu premiešame s mäsovou zmesou, soľou a mletým korením.
Vytvoríme si valčeky (koľko máme „buchtičiek“ z cesta, toľko valčekov
mäsovej zmesi), vložíme mäsovú plnku a urobíme buchtičku. Buchtičky
vložíme do vymasteného pekáča alebo zapekacej misky, tesne vedľa seba, spojenou
časťou dolu. Vrch a boky pomastíme. V predhriatej rúre upečieme. Asi
10 min. pred dopečením potrieme smotanou, posypeme strúhaným syrom
a dopečieme dozlatova. Na omáčku podusíme druhú polovicu opraženej cibule,
keď zosklovatie, pridáme roztlačené rajčiny aj s trochou nálevu, vývar
a uvaríme hustejšiu omáčku. Nakoniec podľa chuti osolíme, okoreníme korením
a na drobno nasekanou petržlenovou vňaťou.
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára