6. 11. 2009

Zebrin chrbát

Suroviny: 1 vanilka,125 g masla - zohriate,75 g cukru,2 žĺtka,225 g múky hl.,štipka soli,1 limetka,100 g tmavého malinového alebo čučoriedkového džemu

Postup:Z vanilky, masla, cukru, soli, žĺtkok a múky vypracujeme cesto, na pomúčenej doske ho vyvaľkáme na obdĺžnik o rozmere cca 24x18 cm, prikryjeme ho fóliou a dáme ho na cca 45 minút do chladničky.
Spravíme plnku :limetku umyjeme horúcou vodou, kôru jemne nastrúhame, vytlačíme z nej šťavu. Do hrnca dáme džem, vanilku, šťavu z limetky, 2 PL lyžice cukru a privedieme do varu, hneď odstavíme a krátko premixujeme mixérom. Primiešame kôru z limetky a necháme vychladnúť.
Cesto rozrežeme po dĺžke na 5 pásov 3,5 x 24 cm, štyri pásy potrieme plnkou a ukladáme jeden pás na druhý, posledný pás nenatretý príde navrch, zabalíme do fólie a na 45 min. dáme do chladu. Rúru rozohrejeme na cca 180 stupňov, pripravené cesto krájame , cez všetky vrstvy na ˝ cm pláty, chrbátiky potom ukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie a nechávame malé odstupy. Pečieme cca 8 – 10 min.

Žiadne komentáre: