3. 6. 2013

Marinované prsia na kyslo s červeným vínom a haluškami

100 g karotky, 80 g póru, 500 ml červeného vína, 100 ml červeného vínneho octu, 80 g posekanej cibule, 3 bobkové listy, 5 klinčekov, 5 borievok, 4 kuracie prsia po 170 g bez kože a kostí, 3 lyžice repkového oleja, soľ, mleté biele koreni, 100 g kyslej smotany, lyžica zemiakového škrobu
halušky: 100 g pomletých orechov, vlašských, 400 g múky, 6 vajec, trocha vody, lyžica masla


Karotku a pór pokrájame na kocky. Červené víno spolu s octom privedieme do varu, pridáme kocky cibule, karotky a okoreníme bobkovým listom, klinčekmi a borievkami. Tento výpek ešte horúci prelejeme na mäso a necháme 24 hodín marinovať prikryté. Mäso vyberieme z výpeku, necháme odkvapkať. Rúru predhrejeme na 180 stupňov. V hrnci rozpálime repkový olej, mäso osolíme, okoreníme a v oleji z obdivoch strán opečieme. Všetku zeleninu zalejeme asi 200ml výpekom. Hrniec dáme do rúry a mäso asi 30 minút dusíme, potom rúru stiahneme na 80 stupňov. Krátko pred servírovaním šťavu z mäsa zvaríme so smotanou a prisypeme zemiakový škrob na zahustenie. Osolíme a okoreníme. Halušky: Z orechov, múky, vajec, vody a trocha soli vymiesime husté cesto dovtedy, kým nevzniknú bubliny. Varíme ich v slanej vode a nakoniec premiešame s maslom. Podávame spolu s marinovanými kuracími prsiami.

Žiadne komentáre: