21. 8. 2012

Cigánska pečienka

vykostenú krkovičku, cesnak, sterilizovanú feferónku, soľ, mlieko

Krkovičku nakrájame naprieč vlákien na plátky cca 140 g. Naklepeme s tĺčikom, ktorý najprv mierne navlhčený otlačíme do soli a s takýmto mäso z obidvoch strán mierne naklepeme. Ukladáme do misky. Na každú vrstvu pretlačíme strúčiky cesnaku, ktoré rozotrieme po povrchu (asi jeden strúčik na tri plátky). Sterilizovanú feferónku riadne rozpučíme, alebo pomelieme, taktiež mierne natrieme na mäso. Takto postupne vrstvíme všetko pripravené mäso. Zalejeme mliekom tak, aby bola vrstva mäsa úplne zaliata. Množstvo feferónky podľa chuti konzumentov, odporúčam viac, pôvodná ostrosť sa po dlhšej dobe macerácie zmierni! Takto naložené mäso dať do chladničky aspoň na 12 hod. Čím dlhšie, tým lepšie. Potom na rozpálenom oleji alebo masti prudko opekáme z obidvoch strán. Opekať len chvíľu, aby mäso nestvrdlo. Podávať v pozdĺžne prekrojenej žemli, ktorú zvnútra poriadne natrieme horčicou. Prípadne pridáme plátok uhorky a koliesko cibule.

Žiadne komentáre: