21. 2. 2009

Sýta zeleninová polievka s mäsovými guľkami

Suroviny:250 g mletého mäsa 
1 vajce 
1 PL strúhanky 
1 PL paradaj. pretlaku - môže byť aj kečup 
trochu majoránky 
soľ, 1 ČL mletej červenej papriky, 
1 menšia hlávka kelu 
1 červená paprika (môže byť aj zelená alebo žltá - pre farebnosť) 
200 g mrkvy 
2 cibule 
500 g zemiakov 
trocha oleja 
1,2 l zeleninového vývaru
Postup:Mleté mäso, vajce, strúhanku, paradajkový pretlak, majorán, trochu soli a mletú čer. papriku premiešame a vlhkými rukami urobíme z mäsa malé guľky. Zeleninu očistíme, umyjeme, kel nakrájame na rezance, papriku, mrkvu a zemiaky na menši kúsky, cibuľu nadrobno. V hrnci zohrejeme olej a mäsové guľky opečieme z každej strany, vyberieme (mne s osvedčilo opiecť ich v teflónovej panvici a potom ten výpečok vliať do hrnca, kde budem variť polievku). Do výpeku opražíme cibuľu, pridáme zemiaky, kel, mrkvu, papriku, za stáleho miešania krátko opečieme, zalejeme vývarom, necháme zovrieť, vložíme mäsové guľky, znížime teplotu, prikryjeme a uvaríme domäkka. Polievku dochutíme soľou a korením. Podávame s chlebom.

Žiadne komentáre: