300
g hladkej múky,200 g masla,100 g práškového cukru,soľ,žĺtok
krém : 8 plátkov želatíny,125 ml mlieka,180 g cukru,soľ
strúhaná
kôra z jedného citróna,4 žĺtky,500 ml smotany,500 g tvarohu
obloha :1
pohár kompótu – broskyne,250 g malín,250 g černíc,200 g čučoriedky,200 g
červené ríbezle
Múku preosejeme na dosku, pridáme maslo,
práškový cukor, soľ a žĺtok. Vypracujeme cesto. Vytvarujeme guľu, zabalíme
do fólie a uložíme na 30 minút do chladničky.
Rúru zohrejeme na 180°C. Na pomúčenej doske
rozvaľkáme cesto na veľkosť plechu. Plech vymastíme a uložíme naň cesto.
Popicháme vidličkou a asi 20 min. pečieme. Necháme vychladnúť.
Krém : Dáme naboptnať želatínu. Mlieko
s cukrom, soľou a citrónovou kôrou za stáleho miešania privedieme do
varu a odložíme z ohňa. Odoberieme niekoľko lyžíc mlieka, zmiešame so
žĺtkami a vylejeme späť do mlieka. Želatínu vyžmýkame a rozpustíme
v horúcom mlieku. Za občasného miešania necháme vychladnúť.
Broskyne zlejeme a necháme odkvapkať.
Pokrájame na väčšie kúsky. Ovocie preberieme, okrem malín umyjeme
a necháme odkvapkať a premiešame spolu.
Na cesto rozložíme polovicu ovocia. Ušľaháme
smotanu, pretlačíme tvaroh, spojíme s vychladeným mliekom a vmiešame
šľahačku. Krém rozotrieme na ovocie a dáme chladiť asi na 3 hodiny. Koláč
ozdobíme ovocím, ktoré nám zostalo
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára