750
g polohrubej múky,100 g cukru,150 g tuku,4 žĺtky,50 g droždia,100 g mandlí,100
g hrozienok,3/8 l mlieka,5 g soli,vanilínový cukor,vajce,tuk na plech
Z trošky cukru, mlieka, 2 lyžíc múky
a droždia si pripravíme kvások. Vo vlažnom mlieku rozpustíme soľ, cukor,
vanilínový cukor, tuk a nakoniec do neho zamiešame žĺtky. Pripravenú zmes
nalejeme do misy na preosiatu múku a pridáme kvások. Varechou suroviny
zmiešame. Cesto miešame dovtedy, kým sa nelepí na varechu. Preložíme na
pomúčenú dosku a ešte vypracujeme rukami. Cesto musí byť tuhšie
a nesmie sa chytať rúk ani podložky. Takto pripravené cesto necháme asi 3 hodiny kysnúť. Vykysnuté cesto
rozdelíme na 8 častí, z ktorých vytvarujeme rovnaké pásy. Spodnú časť
vianočky pletieme zo 4 prameňov, preložíme na vymastený plech (vyložíme
papierom, aby sa cesto neprilepovalo – bude vysoké). Chrbtom ruky s vystretými prstami urobíme do stredu
copu ryhu, do ktorej nasypeme časť sparených mandlí a hrozienok. Do nej
dáme ďalší cop upletený z 3 prameňov. Znovu urobíme chrbtom rúk ryhu
a nasypeme mandle a hrozienka. Posledný diel cesta rozdelíme na
polovičku a vytvarujeme 2 tenšie pramene., ktoré stočíme. Mandľami
a hrozienkami nakoniec môžeme posypať aj vrch vianočky.
Aby sa vianočka počas pečenie nerozpadla,
prepichneme ju špajľou asi na 3-4 miestach po dĺžke. Upletenú vianočku necháme
ešte na plechu asi ¾ hodinu odpočinúť. Nakoniec ju potrieme rozšľahaným
vajíčkom, vložíme do rozohriatej rúry a pečieme asi 1 a ½ hod. Po
úvodnom 10 min. zapečení pri 220°C znížime teplotu na 180°C. Pred koncom
pečenia môžeme vianočku zakryť papierom na pečenie alebo alobalom.
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára