13. 12. 2011

Vianočka hrozienkovo mandlova


750 g polohrubej múky,100 g cukru,150 g tuku,4 žĺtky,50 g droždia,100 g mandlí,100 g hrozienok,3/8 l mlieka,5 g soli,vanilínový cukor,vajce,tuk na plech

Z trošky cukru, mlieka, 2 lyžíc múky a droždia si pripravíme kvások. Vo vlažnom mlieku rozpustíme soľ, cukor, vanilínový cukor, tuk a nakoniec do neho zamiešame žĺtky. Pripravenú zmes nalejeme do misy na preosiatu múku a pridáme kvások. Varechou suroviny zmiešame. Cesto miešame dovtedy, kým sa nelepí na varechu. Preložíme na pomúčenú dosku a ešte vypracujeme rukami. Cesto musí byť tuhšie a nesmie sa chytať rúk ani podložky. Takto pripravené cesto necháme  asi 3 hodiny kysnúť. Vykysnuté cesto rozdelíme na 8 častí, z ktorých vytvarujeme rovnaké pásy. Spodnú časť vianočky pletieme zo 4 prameňov, preložíme na vymastený plech (vyložíme papierom, aby sa cesto neprilepovalo – bude vysoké). Chrbtom ruky  s vystretými prstami urobíme do stredu copu ryhu, do ktorej nasypeme časť sparených mandlí a hrozienok. Do nej dáme ďalší cop upletený z 3 prameňov. Znovu urobíme chrbtom rúk ryhu a nasypeme mandle a hrozienka. Posledný diel cesta rozdelíme na polovičku a vytvarujeme 2 tenšie pramene., ktoré stočíme. Mandľami a hrozienkami nakoniec môžeme posypať aj vrch vianočky.

Aby sa vianočka počas pečenie nerozpadla, prepichneme ju špajľou asi na 3-4 miestach po dĺžke. Upletenú vianočku necháme ešte na plechu asi ¾ hodinu odpočinúť. Nakoniec ju potrieme rozšľahaným vajíčkom, vložíme do rozohriatej rúry a pečieme asi 1 a ½ hod. Po úvodnom 10 min. zapečení pri 220°C znížime teplotu na 180°C. Pred koncom pečenia môžeme vianočku zakryť papierom na pečenie alebo alobalom.

Žiadne komentáre: