23. 8. 2011

Nakladaná kyslá kapusta


80 kg kapusty s hlúbikmi
Koreniaca zmes: 1½ kg soli,5 balení celej rasce,3 balenia celého čierneho korenia, nakladač Deko,balenie bobkového listu, 5 jabĺk,3 strapce bieleho hrozna, chrenový list, hrsť surovej kukurice

Koreniacu zmes si pripravíme tak, že v miske zmiešame všetky uvedené suroviny na koreniacu zmes.Kapustu očistíme, vyrežeme hlúby a nastrúhame na rezance. Môžeme ju trocha nasoliť, aby pustila šťavu a dobre ju udlávime v nejakom veľkom lavóry.Na dno očisteného súdka vložíme zopár jabĺk, strapček hrozna, chrenový list a kukuricu. Na to navrstvíme vedro udlávenej kapusty, odoberieme ju, na kapustu vložíme zopár bobkových listov a koreniacu zmes, ktorú si od oka musíme rozdeliť tak, aby nám vystačila na celý súdok. Na to opäť pokračuje vrstva jabĺk a pokračujeme, až kým všetko neminieme.Šťavu, ktorá pustí kapusta natlačená v sude, treba odoberať hrnčekom. Šťavu neodoberáme len pri poslednej vrstve, tam musí šťava ostať. Nakoniec sud prikryjeme vrchnákom a dobre zaťažíme, tak, že do 3½ l zaváraninového pohára nalejeme vodu a ten položíme na vrchnák. Kapusta je vhodná na konzumáciu za 2 mesiace. Keď bude kapustahotová a budeme z nej odoberať aj šťavu na varenie, treba ju vždydoplniť hrnčekom vody.

Žiadne komentáre: