1. 2. 2017

Veľkonočné vrkoče

100 g hrozienok, 50 g olupanych posekanych mandli, 2 Pl rumu, 1-2 Pl kandizovanej pomarancovej kory, 250 g hladkej muky, 250 g polohrubej muky, 1 drozdie, 60 g praskoveho cukru, 1 vanilinovy cukor, 2Kl kypriaceho prasku do peciva, trocha mleteho badianu, 1/4 Kl soli, 2 Kl citronovej aromy, 2 vajcia, 100 g na miernom ohni rozpusteneho masla alebo margarinu, 270-280 ml vlazneho mlieka
Na dokoncenie: 1 vajce, trocha rumu na pokvapkanie, trocha praskoveho cukru
1. Hrozienka, mandle a koru pokvapkame rumom.
2. V mise premiesame sypke suroviny na cesto, pridame aromu, vajcia, tuk a podla potreby mlieko. Vareskou vypracujeme cesto a asi na 10 minut zakryjeme. Pridame namocene plody i s rumom a dokladne vypracujeme cesto, ktore sa nalepi na steny misy. Ak je tuhe, pridame 1-2 Pl mlieka, ak je riedke, pridame 1-2 Pl muky. Posypeme mukou a nechame zakryte na teplom mieste nakysnut az znacne zvacsi svoj objem.
3. Cesto vyklopime na pomucenu dosku, kratko premiesime a rozdelime na 6 rovnakych dielov. Diela vyvalame na asi 35 cm dlhe valceky spletieme do vrkoca. Konce k sebe pritlacime. Vrkoc polozime na plech s papierom na pecenie a to iste opakujeme s druhymi 3 valcekmi. Nechame este asi 20 minut na teplom mieste kysnut, natrieme rozslahanym vajcom a pecieme v rozohriatej rure. Pecieme 30-40 minut kazdy plech.
4. Ked pichneme do vrkoca spajdlu a vytiahneme ju suchu, je vrkoc upeceny.
5. Ihned po upeceni postriekame vrkoce rumom. Po vychladnuti posypeme praskovym cukrom a servirujeme.

Žiadne komentáre: