25. 2. 2017

Kelové guľky s rybou

150 g filiet z lososa, 500 g filiet zo soley, 2 PL sucheho vermutu, 8 kelovych listov, sol, bielok, 400 ml sladkej smotany, mlete biele korenie, 1/4 l sucheho bieleho vina, 1/4 l vody
Na omacku: 1/4 l rybacieho vyvaru, 2 cl sucheho vermutu, 200 ml sladkej smotany, stipka safranu, sol, mlete biele korenie, mlety koriander
Rybacie filety umyjeme a osusime. Lososa pokrajame na male kocky, zalejeme vermutom, premiesame a rozlozime na tacku. Kocky aj filety z druhej ryby vlozime na 15 minut do mraznicky. Z kelovych listov plocho zrereme hrubu zilu a niekolko minut povarime v slanej vode. Schladime v ladovej vode a nechame na utierke uschnut. Do misy dame lad a vlozime do nej mensiu misku. Filety najemno pomelieme. Pyre pretrieme cez jemne sitko a nalozime do misy. Varechou postupne zapracujeme chladenu smotanu. Z bielka vyslahame tuhy sneh a spolu s kockami lososa pridame do pyre. Ochutime a odlozime na chladne miesto. Malu zapekaciu misku vystelieme kelovym listom, dame nan trochu rybacej plnky, list poskladame a dobre postlacame. Vzniknutu gulku prelozime na parnu vlozku. Podobne naplnime aj ostatne listy. V hrnci zohrejeme vino a vodu, dame don vlozku s kelovymi gulkami a 10 minut pomaly varime na pare. Rybaci vyvar, vermut, smotanu a safran varime do zhustnutia. Osolime, ochutime bielym korenim a trochou koriandra.

Žiadne komentáre: