26. 7. 2010

Zapečená zemiaková zmes

4 kg zemiakov, 0,25 kg údenej slaniny, 0,75 kg čerstvého bravčového mäsa, 0,75 kg údeného mäsa (bôčik, karé, koleno, rebrá...), 0,25 kg bravčovej masti, 4 veľké cibule, 4 - 6 vajec, 0,10 kg hladkej múky, 0,20 kg surovej ryže, alebo pohánky, 0,3 l mlieka, soľ, vegeta, mleté čierne korenie, majorán podľa chuti

Zemiaky očistíme a nastrúhame najemno. Na panvici rozpustíme bravčovú masť a osmažíme nakrájanú slaninu spolu s nakrájanou cibuľou a necháme trochu vychladnúť. Vo veľkej nádobe zamiešame postrúhané zemiaky, vychladnutú zmes z panvice, vajcia, múku, pridáme soľ, vegetu, korenie a majorán. Spravíme skúšku chuti, tak že si vysmažíme malú placku na panvici a ochutnáme. Postup opakujeme dovtedy, až dosiahneme potrebnú chuť. Nakoniec zamiešame do zmesi v nádobe mlieko, múku, ryžu (pohánku) a na stredné kúsky nakrájané mäso. Všetko prelejeme do bravčovou masťou vymazaného hrnca a vložíme do vyhriatej rúry. Najskôr pečieme 1 h pri 200°C odokryté, potom zakryjeme a pečieme pomaly asi pri 130°C min. 3 h.

Žiadne komentáre: