28. 7. 2010

Morčacie rezne s hruškovo-mandľovou omáčkou

2 morčacie rezne, 2 listy z bielej hlavkovej kapusty, 2 plátky taveného syra, 2 plátky šunky, soľ, mleté čierné korenie, trošku sôdy bicarbóny, olej, 1 hruška, 10 dkg pomletých a nastrúhaných mandlí, 2 PL medu, 1/2 dcl citronovej šťavy, 1 dcl červeného vína, 1 ČL maizeny /prášok/, trošku vody, 2 celé v šupke uvarené zemiaky

Z listov hl.kapusty vyrežeme koniec hrubej žily a vložíme ich do vriacej vody do ktorej sme dali trochu soli a trošku sódy bicarbóny /na zachovanie farby/.Krátko podusíme a po zmäknutí vyberieme. Morčacie rezne si naklepeme z obidvoch strán, posolíme a pokoreníme. Na každý položíme postupne podusený list hl. kapusty, plátok syra, plátok šunky a napevno zrolujeme.Takto zrolované ich opekáme z každej strany na troche oleja.Počas opekania ich prikryjeme kúskom alobalu,aby sa zároveň trošku dusili kvôli zmäknutiu.Alobalom nezakrývame celú panvicu,iba rolky.V šupke uvarené a vychladené zemiaky ošúpeme,prekrojíme na štvrťky a opečieme v inej panvici na troche oleja z každej strany.Pri opekaní ich podľa chuti posolíme a okoreníme.Na ďalšej menšej rozohriatej panvici si rozpustíme med,prilejeme citr.šťavu,červ.víno a necháme chvíľu povariť. Keď nám zmes bude trochu kypieť pridáme mandle. Necháme to tepelne upravovať až kým sa nám zmes nezačne jemne lepiť na varešku. Pridáme do nej neošúpané hrušky,zbavené jadierok a rozkrojené na štvrťky/keby sme ich ošúpali,tak by sa neskôr rozpadli/. Prevraciame ich v tejto zmesi až kým nezmäknú a nebudú celé oblepené zmesou.Keď sa nám to podarilo, môžeme ich preniesť na tanier a postupne pridať upečené zemiaky a prekrojené upečené morčacie rolky.Aby sme nemuseli vyhodiť zostatok mandľovej zmesy, môžeme z nej urobiť jemnú omáčku.Zvyšnú zmes necháme v panvici a pridáme rozrobenú maizenu s vodou - pozorne pomiešame a chvíľu povaríme.S takouto omáčkou môžeme naše jedlo zjemniť.Servírujeme to podľa vlastnej fantázie.

Žiadne komentáre: