7. 7. 2010

Sekaná na klasický spôsob

600 g mletého masa (môže byť aj zmes bravčového a hovädzieho), 200 g tvrdého syra, 300 g údeniny (pikantnejšia saláma, klobáska, párok apod.), 300 g sterilizovanej kápie, 2 vajcia, 3 stredné nastrúhané zemiaky, soľ, rôzne korenia (čierne, hubové, diabolské, chilli podľa chuti), veľa petržlenovej vňate, sterilizovaná uhorka, syr Niva, alebo varené vajce apod

Mäso riadne premiešame s koreninami, ktoré podľa požadovanej chute skombinujeme, pridáme čo najviac petržlenovej vňate (čím viac, tým chutnejšia sekaná ) -môže byť sušená, ale lepšia je čerstvá alebo mrazená, postrúhané zemiaky a vajcia a posolíme. Celú zmes poriadne premiešame a potom polovicu z nej uložíme do vymastenej a strúhankou vysypanej formy (pekáč, hlinená forma, hrniec...). Na zmes poukladáme nakrájaný tvrdý syr, údeninu a na vrch sterilizovanú papriku (kápiu). Všetko dôkladne zakryjeme druhou polovicou zmesi a prilejeme trochu vody, aby bolo dosť šťavy. Treba nechať dosť priestoru pre sekanú, ktorá sa zdvihne a mohla by vytlačiť šťavu z formy. Pečieme pri cca 200 °C asi 60 až 90 minút.

Žiadne komentáre: