5. 10. 2011

Pečené kurča so špenátovo - klobásovou plnkou

väčšie kurča, 50 ml smotany na šľahanie, 120 ml bieleho vína, paradajka, 4 cibule, 2 až 3 lyžice maizeny, 500 ml hydinového vývaru, sušený tymian, soľ
plnka : 50 ml smotany na šľahanie, 150 g klobásy, 50 g nastrúhaného syra (eidam), 30 g masla, 300 g mrazeného špenátu, 250 g zemiakov, žemľa, sušený tymian

Najprv si pripravíme plnku. Žemľu nakrájame na kocky a namočíme do smotany. Špenát necháme rozmraziť, zemiaky umyjeme, očistíme, nakrájame na kocky a na masle opekáme asi 10 minút. Osolíme, okoreníme a vyberieme z panvice.Vo výpeku opečieme nakrájanú klobásu, pridáme špenát a 2 minúty spolu dusíme. Všetky prísady na plnku zmiešame dohromady a podľa potreby ochutíme. Kurča pripravíme na pečenie, naplníme plnkou, zatvoríme otvor a pečieme asi 15 minút.Paradajky ponoríme na 2 sekundy do vriacej vody a olúpeme. Cibuľu olúpeme a prerežeme na 4 časti. Paradajky a cibuľu pridáme do rúry ku kurčaťu a spolu pečieme asi 90 minút. Z času na čas podlejeme vínom a vývarom. Kurča občas polievame šťavou.Upečené kurča vyberieme z pekáča, výpek precedíme cez husté sito, pridáme smotanu a necháme prevrieť. Omáčku zahustíme maizenou, ktorú sme rozmiešali v troche studenej vody, ochutíme a pridáme sušený tymian.

Žiadne komentáre: