3. 10. 2011

Kurča s tymianom

2 x 1000 g kurčaťa, 45 g masla, 4 až 5 vetvičiek tymianu, mleté čierne korenie, soľ
smotanová omáčka: 125 ml šľahačky, 125 ml kuracieho vývaru, čajová lyžička arrowrootu, lyžica vody

Kurča zviažeme. Ihlu pretiahneme od jedného kolenného kĺbu k druhému. Krčnú kožu  pretiahneme cez  otvor a založíme cez ňu obidve  krídla. Ihlu pretiahneme od jedného krídla k  druhému (vedieme ju popod chrbticu). Kurča položíme na bok. Obidva konce povrázku zviažeme uzlom.  Okolo nôh urobíme slučky a povrázok pevne stiahneme.V panvici roztopíme maslo. 5 až 10 minút opečieme najprv jedno, potom aj druhé kurča. Po opečení vložíme obidve kurčatá do panvice, pridáme vetvičky tymianu a pečieme 30 až 40 minút. Po upečení ich vyberieme.Z panvice odoberieme prebytočný tuk. Pridáme vývar, varíme 5 minút, potom ho precedíme. Zašľaháme smotanu a privedieme takmer do varu. V malej miske rozmiešame arrowroot s vodou na hladkú kašu. Do omáčky ju pridáme v množstve potrebnom na jej zahustenie, dochutíme. Pred podávaním z kurčiat odstránime povrázok a naporcujeme na polovice. Prelejeme omáčkou. Ozdobíme špirálami nadrobno nasekaného čerstvého tymianu. Vhodnou prílohou je brokolica a jemne nakrájaná cuketa.

Žiadne komentáre: