3. 10. 2011

Kurča s karí omáčkou a šafranovou ryžou

1800 g celého pečeného kurčaťa, 500 g čerešňových paradajok, 175 ml rastlinného oleja, mletá červená paprika, 3 lyžice citrónovej šťavy
šafranová ryža: 300 g dlhozrnnej ryže, 600 ml vody, 3 zelerové vňate, šafran
karí omáčka: 250 g tvarohu, 4 lyžice červeného vínneho octu, 2 čajové lyžičky marhuľového džemu, 90 ml rastlinného oleja, menšia cibuľa, lyžica karí korenia, 4 lyžice paradajkovej šťavy, 2 lyžice citrónovej šťavy, mleté čierne korenie, soľ

Do veľkej rajnice dáme vodu so štipkou šafranu a soli. Na miernom ohni varíme asi 10 minút. Potom do vody so šafranom zamiešame ryžu a prikrytú ryžu dusíme 15 až 20 minút domäkka. Potom ju necháme asi 5 až 20 minút chladnúť. Zelerovú vňať nakrájame najemno a vmiešame do vychladnutej šafranovej ryže.Na panvici rozpálime 1 lyžicu oleja, vložíme doň nasekanú cibuľu a opražíme 2 minúty dozlata. Pridáme karí, paradajkovú šťavu s octom a pomaly varíme do zahustenia. Vmiešame marhuľový džem. Po vychladnutí zmes dáme do mixéra. Pridáme citrónovú šťavu a tvaroh a mixujeme. Počas chodu mixéra vlejeme do zmesi zvyšok oleja. V malej miske ušľaháme soľ, korenie a citrónovú šťavu. Pri neprestajnom šľahaní pridávame olej, takže zmes zhustne. Tri štvrtiny tejto zálievky nalejeme na ryžu, dobre premiešame. Olúpané čerešňové paradajky zmiešame so zvyškom octovej zálievky. Z kurčaťa stiahneme kožu a rozporcujeme na malé kúsky.Doprostred veľkého taniera dáme šafranovú ryžu a poukladáme na ňu kuracie mäso. Všetko posypeme paprikou a ozdobíme čerešňovými paradajkami. Zvyšnú omáčku podávame zvlášť.

Žiadne komentáre: