3. 10. 2011

Kurča s mätou a citrónom

väčšie kurča, 20 lístkov mäty piepornej (alebo 1 čajová lyžička sušenej mäty prepornej), 2 citróny, 2 lyžice oleja.
omáčka: vajce, 2 žĺtky, 75 g mäkkého masla, 2 lyžice bieleho vína, 4 lyžice citrónovej šťavy, nastrúhaná šupka z chemicky neošetreného citróna, 4 lístky mäty piepornej na ozdobu, 120 ml vody, soľ.

Kurča umyjeme a osušíme. Osolíme zvonka aj zvnútra. Citróny umyjeme v teplej vode, utrieme a na niekoľkých miestach ich prepichneme špáradlom. Mätové lístky umyjeme a polovicu z nich opatrne zasunieme pod kožu kurčaťa. Zvyšnými kúskami ho posypeme. Ak používame sušenú mätu, kurča ňou posypeme.2 citróny dáme dovnútra kurčaťa a opatrne ich upevníme dreveným špáradlom. Stehná zviažeme kuchynskou niťou. Opekáme asi 10 minút na oleji vo veľkom pekáči zo všetkých strán. Potom ho pečieme vo vyhriatej rúre asi 90 mimút. Z času na čas podlievame výpekom.Upečené kurča vyberieme z rúry a dáme na teplé miesto. Výpek rozriedime vodou a precedíme cez jemné sitko. Necháme trochu vychladnúť a použijeme pri príprave omáčky. Na omáčku dáme do vhodnej nádoby žĺtky, celé vajce, citrónovú šťavu, vymiešané maslo, víno a 8 lyžíc rozriedeného výpeku. Osolíme a okoreníme podľa chuti. Premiešame a potom šľaháme v teplom vodnom kúpeli asi 3 minúty do peny. Nádoby vyberieme z vodného kúpeľa a omáčka šľaháme ešte asi 5 minút. Pridáme nastrúhanú šupku z citróna, lístky mäty a omáčku prípadne ešte dochutíme. Podávame s opekanými zemiakmi alebo varenou ryžou. Zapíjame ľahkým bielym vínom.

Žiadne komentáre: