3. 6. 2009

Zeleninová roláda

Suroviny: 2 lyžice kyslej smotany, 1 až 2 lyžice maizeny, 200 g mrkvy, 1 malá hlávka kelu (asi 1000 g ), 3 lyžice oleja, 250 ml zeleninového vývaru (alebo vody), trocha nastrúhaného muškátového orieška, soľ
Plnka: 300 g klobásy, 100 ml smotany na šľahanie, 1 mrkva, 75 g mrazenej cukety (alebo tekvice), 1 cibuľa, trocha sušenej bazalky, mleté čierne korenie, soľ

Postup: Z kelu odstránime vonkajšie zvädnuté listy a vyrežeme hlúbik. Oddelíme 8 listov a ostrým nožom zrežeme hlúbikovú žilu naplocho, aby sa dali listy lepšie zrolovať. Kelové listy 2 až 3 minúty varíme vo vriacej osolenej vode a necháme odkvapkať. Zvyšný kel prerežeme na 4 časti a nakrájame na rezance.Na prípravu plnky očistíme cibuľu a nakrájame ju nadrobno. Očistíme zeleninu, z cukety odrežeme konce a vyberieme jadrovník. Spolu s mrkvou ju nakrájame na kocky a 3 až 4 minúty varíme vo vriacej osolenej vode. Zmiešame s nakrájanou (alebo pomletou) klobásou, smotanou a bazalkou. Podľa potreby osolíme a okoreníme. Plnku rozdelíme na kelové listy. Okraje listov prehneme dovnútra, aby plnka pri rolovaní nevybehla von. Jemne zatlačíme.Roládu zrolujeme, previažeme kuchynskou niťou a na konci spravíme uzlík. Zvyšnú mrkvu očistíme a nakrájame na rezance. Kelové rolády opečieme na oleji a vyberieme z pekáča. Do pekáča dáme na rezance nakrájanú mrkvu a kel a krátko podusíme. Podlejeme zeleninovým vývarom a necháme prevrieť. Prikryté dusíme na minime asi 30 minút a vyberieme. Do zeleniny opatrne vmiešame kyslú smotanu a zahustíme maizenou, ktorú sme rozmiešali v troche chladnej vody. Osolíme a ochutíme štipkou nastrúhaného muškátového orieška.

Žiadne komentáre: