17. 6. 2009

Jablkový nákyp s hrozienkami

3 dl (ca. 20 dkg) pohánky, 3 dkg masla, soľ, 5,5 dl mlieka, 8-9 PL hnedého cukru, alebo medu, 5 dkg hrozienok, 80 dkg nastrúhaných jabĺk, 4 vajcia, 1,5 dl jogurtu, 1 KL mletej škorice 

Pohánku si opláchneme. Na masle s troškou soli pohánku 2 minúty opražíme. Mlieko prevaríme. Pridáme 1 PL hnedého cukru a zalejeme ňou opraženú pohánku. Prikrytú pohánku na miernom ohni varíme 15-20 minút do zmäknutia. Potom pridáme hrozienka a necháme pod úpokrievkou dôjsť.Žĺtka so zvyšným cukrom vymiešame, pridáme jogurt a vychladnutú pohánku. Nakoniec pridáme sneh z bielkov.Z jabĺk jemne vytlačíme prebytočnú šťavu a pridáme škoricu.Vymastíme si plech o veľkosti 30 x 30 cm a vysypeme strúhankou. Na spodok si dáme polovicu pohánkovej zmesi ,na ňu navrstvíme jablká a nakoniec zvyšnú pohánkovú zmes. Upečieme v predhriatej rúre, na 200 C asi 35 minút.

Žiadne komentáre: