8. 6. 2009

Makový koláč

Suroviny: Cesto: 7 vajec, 400 ml kryštalového cukru, 6 PL teplej vody, 400 ml polohrubej múky, 200 ml nepomletého maku,prašok do pečiva
Plnka: 400 ml mlieka, 200 ml cukru, 1 žĺtok, 1 Zlatý klas, 250 g masla
Posýpka: 100 g posekaných orechov, 1 PL masla,vanilkový cukor, 2 PL kryštalového cukru

Postup: Cukor, 6 žĺtkov a teplú vodu vymiešame do penista, postupne pridáme múku s praškom do pečiva, mak a sneh zo siedmich bielkov. Cesto rozotrieme na vymastený a múkou vysypaný plech a upečieme. 
V mlieku rozmiešame žĺtok, cukor a Zlatý klas a uvaríme hustú kašu. Do vychladnutej dáme zmäknuté maslo a spolu dobre rozmiešame v mixéri. Plnku natrieme na koláč.
Posýpka: Orechy opražíme na 1 PL masla, pridáme vanilkový cukor a kryštalový cukor. Za stáleho miešania necháme cukor rozpustiť(mierne skaramelizovať). Vychladnutú posýpku rovnomerne rozdelíme na celý povrch koláča.

Žiadne komentáre: