1. 9. 2016

Slepačia polievka podľa Ujházyho

1 sliepka alebo kohút., 300 g koreňovej zeleniny (mrkva., petržlen., zeler)., 1 malá cibuľa., 1 strúčik cesnaku., 1 malý rajčiak., 10 zrniek čierneho korenia., 100 g šampiňónov., 1/2 karfiolu., 1/2 hlávky kelu., 150 g jemných rezancov (niťoviek)., pažítka., voda., soľ.,
Sliepku rozdelíme na 4 diely (surová sa delí ľahšie ako uvarená). Dáme ju do studenej vody a postavíme na oheň. Keď zovrie, penu zoberieme. Posolíme, pridáme cibuľu, cesnak, čierne korenie, zeleninu pokrájanú na tenké rezance a nakrájané šampiňóny. Pred dovarením pridáme karfiol, kel a rajčiak. Do polievkovej misy dáme najprv kusy sliepky, na ne tenké rezance, uvarené v slanej vode, zalejeme polievkou a nakoniec pridáme zeleninu. Posypeme pažítkou pokrájanou nadrobno. Niekedy sa do tejto polievky dáva vyvariť aj hovädzí chvost, ktorý sa potom jedáva s octovým chrenom alebo s kremžskou horčicou.

(4 – 6 porcií / 1 porcia 1034 kJ – 247 kcal., B – 12,9 g., T – 18,4 g., S – 3,8 g)

Žiadne komentáre: